SKANDAL U SUSJEDSTVU

BRUTALNI VIDEO Policajci tukli mladiće koji nisu pružali otpor, udarali im glavama o zid: Sve bi prošlo nezapaženo da ih kriomice nisu snimili...

 
 Screenshot

Petorica pripadnika crnogorske jedinice interventne policije koji su pretukli trojicu mladića u Podgorici, uhićeni su po nalogu državnog odvjetnika zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zlostavljanja, izvještava Radio Slobodna Europa i navodi da je događaj šokirao cjelokupnu crnogorsku javnost kada je objavljena video snimka brutalnosti policajaca nad mladićima koji nisu pružali nikakav otpor.

Bacanje na pločnik, udaranje glavom o zid, udarci šakama bili su dio torture crnogorskih policajaca nad trojicom mladića u centru Podgorice koji, prema objavljenom snimku, ni u jednom trenutku nisu pružali bilo kakav otpor, navodi RSE, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Snimka anonimnog autora koji pokazuje svu brutalnost pripadnika interventne policijske jedinice naišla je na opću osudu javnosti. Odmah nakon objavljene snimke, reagirali su Uprava policije, direktor policije Slavko Stojanović, koji je naložio smjenu šefa Interventne jedinice Milana Radusinovića zbog objektivne odgovornosti, a ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić je uputio zahtjev unutrašnjoj kontroli da ispita slučaj, piše RSE.

U oštrim osudama policijske torture nad građanima se ocjenjuje da je to postao sistemski problem zbog nekažnjivosti policijskih službenika u prethodnim slučajevima torture.

Kada se govori o nekažnjivosti, podsjeća RSE, prije svega se misli na brutalno premlaćivanje boksačkog menadžera Milorada Martinovića iz 2015. godine u vrijeme prosvjeda oporbenog Demokratskog fronta.
Zahvaljujući snimci anonimnog autora, javnost je vidjela kako više od 20 pripadnika specijalne jedinice udara Martinovića i uništava palicama njegov automobil.

Epilog ovog slučaja je: opstrukcija istrage, zavjet šutnje i solidarnost policijskih službenika utjecali su da izostane identifikacija odgovornih za brutalnost, već dvije godine se sudi samo dvojici specijalaca zbog mučenja Martinovića iako je batinaša bilo mnogo više, navodi Radio Slobodna Europa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:48