REPORT GOJKA DRLJAČE

Bruxelles isključio 10 velikih banaka iz posla prodaje EU obveznica zbog namještanja tržišta i kartela

Lista isključenih banaka uključuje 7 od 10 najvećih financijskih kuća inače uključenih u emisije državnih i nadnacionalnih dugova
Ilustrativna fotografija
 Christopher Williamson/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska unija isključila je 10 velikih banaka iz posla prodaje novih EU obveznica kojima se financira EU fond oporavka od 800 milijardi eura. Razlog isključivanja su raniji slučajevi tržišnih manipulacija tj. kršenje propisa o zaštiti tržišnog natjecanja. Među isključenima su velika imena svjetske financijske industrije poput JPMorgana, Citigroupa, Bank of America, Barclaysa, Natixisa, Nomure, NatWesta, Deutsche Bank, Credit Agricole i UniCredita.

Zadnjih pet spomenutih ne smije imati veze s novim EU obveznicama zbog presude koja je pala prošli mjesec, a prema kojoj su formirali kartel tijekom dužničke krize eurozone prije više od deset godina. Citigroup, JPMorgan i Barclays isključeni su uz NatWest jer je prije dvije godine otkriveno kako su manipulirali deviznim tržištima između 2007. do 2013. godine te drugih financijskih skandala. Deutsche Bank i Credit Agricole ne smiju sudjelovati u emisiji novih obveznica EU jer je u ožujku presuđeno da su oformile kartel za trgovanje obveznicama.

Lista isključenih banaka uključuje 7 od 10 najvećih financijskih kuća inače uključenih u emisije državnih i nadnacionalnih dugova. No, to što je iz posla s izdanjem obveznica isključena većina najvećih igrača nije omelo emisiju novog EU duga. U najvećem dužničkom izdanju EU do sada, Bruxelles je uspio plasirati 20 milijardi 10-godišnjih obveznica uz potražnju koja je sedam puta premašivala traženi iznos.

Glasnogovornik Europske komisije poručio je kako banke koje su kršile pravila EU o zaštiti tržišnog natjecanja „neće biti pozivane na tendere za individualna sindicirane transakcije“ jer žele osigurati da oni koji sklapaju poslove s EU budu potpuno čisti partneri. Od banaka koje su isključene iz posla s obveznicama očekuje se da pokažu kako su poduzele mjere koje će spriječiti buduće kršenja pravila tržišnog natjecanja.

Deset banaka isključenih iz posla s obveznicama nalaze se redom na listi 39 tzv. primarnih dealera tj. banaka odgovornih za ponude za obveznice tijekom redovitih aukcija dužničkih izdanja s kojima će EU početi u rujnu. Ta uloga ponekad zna biti riskantna te banke stoga naknade za sindicirane transakcije tretiraju kao zaslađivače statusa primarnih dealera.

Iz isključenih banaka dolazi komentar kako se narušava ekvilibrijum izdavatelja i primarnih dilera zbog pitanja koja su riješena prije puno vremena.

Fond za oporavak pretvorit će Bruxelles u jednog od najvećih izdavatelja duga u Europi. Ovotjedno izdanje od 20 milijardi eura zatvorili su uz sudjelovanje BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank i Santander.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:46