POTPISAN UGOVOR

Budimpešta, Varšava, Prag i Bratislava ujedinjuju se protiv populista

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.12.2019. u 17:22

Budapest Mayor Gergely Karacsony speaks next to Prague Mayor Zdenek Hrib and Bratislava Mayor Matus Vallo after signing the Pact of Free Cities at the Central European University in Budapest, Hungary, December 16, 2019. REUTERS/Tamas Kaszas
Tamas Kaszas / REUTERS

Progresivni gradonačelnici Budimpešte, Varšave, Praga i Bratislave potpisali su u ponedjeljak "ugovor slobodnih gradova" ne bi li uspješnije djelovali protiv populista na vlasti u tim zemljama i učvrstili veze s Europskom unijom.

Svečanost na kojoj su sudjelovali čelnici tih četiriju gradova održala se u Budimpešti, gdje je novi gradonačelnik lijevog centra Gergely Karacsony u listopadu neočekivano pobijedio kandidata vlasti koji je vodio grad u zadnjih devet godina.

Karacsony nakon izborne pobjede nastupa kao glavni politički protivnik premijera Viktora Orbana. I u Varšavi je gradonačelnik centra Rafal Trzaskowski, pobjednik nad konzervativnim kandidatom 2018., istaknuti predstavnik oporbe.

"Populizam je pogrešan i pojednostavljen odgovor na probleme", rekao je na konferenciji za novinare praški gradonačelnik Zdenek Hrib, kritičar vlasti premijera i poduzetnika Andreja Babiša.

Četvrti potpisnik ugovora je Matus Vallo, gradonačelnik Bratislave, urbani aktivist bez stranačke iskaznice u zemlji u kojoj je na vlasti populistička ljevica.

U svojoj izjavi se obvezuju da će promicati "slobodu, dostojanstvo ljudske osobe, demokraciju, jednakost, vladavinu prava, društvenu pravednost, snošljivost i kulturnu raznolikost".

Gradonačelnik Budimpešte (44) vidi taj savez kao "novo poglavlje" koje će "zaštititi ono što je dobro u pripadnosti Europi" u vrijeme kada vlade četiriju istočnoeuropskih zemalja imaju burne odnose s europskim institucijama u Bruxellesu o pitanjima kao što su imigracija, pravosuđe i korupcija.

Savez četvorice gradonačelnika nada se da će moći izravno komunicirati s tijelima EU kako bi osigurao europski novac za velike gradove zaobilazeći središnje uprave.

"Ovih zadnjih deset godina, taj je novac nerijetko bio povezan s oligarsima, vladinim prijateljima i sramotno je da se europskim novcem financiraju autokracija i oligarsi", požalio se gradonačelnik Budimpešte.

Među prioritetima tih prijestolnica su i klimatske politike premda su poljska, mađarska i češka vlada pružile najveći otpor prihvaćanju europskog cilja ugljične neutralnosti do 2050.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo