INDONEZIJA

Budistkinja se požalila da je poziv na molitvu iz džamije u njezinoj četvrti preglasan pa upala u velike probleme, strpali su je u zatvor

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.08.2018. u 23:28

REUTERS/Willy Kurniawan

Muslimani u Indoneziji se mole u džamiji

Indonezijski sud u utorak je osudio ženu na 18 mjeseci zatvora zbog svetogrđa, jer je uvrijedila islam tako što se požalila da je džamija u njezinoj četvrti preglasna.

Meiliana, 44-godišnja budistkinja porijeklom iz Kine, žalila se na poziv na molitvu koji se ponavlja pet puta dnevno. Smatrala je kako ga džamija u njezinoj četvrti na sjeveru Sumatre pušta preglasno.

Indonezija ima najveću svjetsku populaciju muslimana i znatan broj budista, kršćana i drugih vjerskih manjina.

Posljednjih godina država bilježi ekspanziju konzervativnih i tvrdolinijaških interpretacija islama, zbog čega mnogi strahuju da će se ugroziti dugotrajna reputacija Indonezije kao sekularne i tolerantne države.

"Rekla je nešto što je uvrijedilo vjeru, u ovom slučaju islam", objavio je Džamaluddin, glasnogovornik okružnog suda Medan, dodavši kako je optužena "izrazila žaljenje te se ispričala".

Politički aktivisti tvrde da se strogi zakoni o blasfemiji u Indoneziji koriste kako bi se zlostavljale manjine i kršile vjerske slobode.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo