DIPLOMATSKI RAT

Bugari žestoko optužili Rusiju: ‘Njihovih špijuni stoje iza sumnjivih eksplozija, upleteni su i u atentat!‘

Bugarska tvrdi da su Rusi dizali u zrak vojna skladišta i tvornice oružja u kojima je većinom bilo oružje namijenjeno Ukrajini
Policajac čuva rusku ambasadu
 Georgi Paleykov/afp

Nakon Češke, sada je i Bugarska iznijela sumnje da je Rusija, odnosno njezina vojna obavještajna služba GRU, umiješana u niz napada na tamošnje vojne objekte u periodu od 2011. do 2020. godine. Bugarsko tužiteljstvo, javlja tamošnja nacionalna televizija, pozivajući se na izvore Državne agencije za nacionalnu sigurnost (SANS), sumnjiči šest ruskih državljana da su upleteni u eksplozije u vojnim tvornicama i skladištima te u pokušaj atentata na bugarskog trgovca oružjem Emiliana Gebreva.

Naime, Bugarima su vrlo sumnjive eksplozije u vojnom skladištu kod sela Donji Dol, gdje je uništeno oružje koje je, kažu, bilo namijenjeno Gruziji, a u vlasništvu je tvrtke Emco Emiliana Gebreva.

Isto tako, 2015. godine prvo je u ožujku u vojnom skladištu u Iganovu eksplodirala municija, a potom se u travnju, na istoj lokaciji, dogodila eksplozija u tvornici oružja. Zatim je krajem svibnja 2015. godine u požaru u Institutu za specijalnu tehniku, između ostalog, izgorjela sva istražna dokumentacija upravo o tim dvjema eksplozijama u Iganovu. I na kraju 2020. godine dogodila se sumnjiva eksplozija u vojnom skladištu kod mjesta Magliž u bugarskoj provinciji Stara Zagora.

Bugarske vlasti tvrde da ni u jednom slučaju nije ustanovljeno da je do eksplozija došlo zbog "tehničke greške". Većina tog oružja bila je namijenjena Ukrajini, gdje se od 2014. godine vodi rat s proruskim separatistima, a Rusija je anektirala i poluotok Krim.

Podsjetimo da je još 2019. godine Bugarska izdala potjernicu za stanovitim ruskim državljaninom Sergejem Fjodotovom za kojeg tvrde da je upleten u pokušaj likvidacije Gebreva 2015. godine, kada je otrovan "novičokom".

Nedavno je Češka, zbog sličnih sumnji u upletenost agenata GRU-a u napade na tamošnja vojna skladišta, izdala potjernicu za dvojicom GRU-ovih agenata Aleksandrom Popovim i Ruslanom Boširovim (prava imena su im Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin). Također, protjerali su 18 ruskih diplomata. Rusija je uzvratila protjeravši 20 čeških diplomata.

Tijekom ovih dana, na relacijI Rusija i nekoliko istočnoeuropskih država - Slovačka, Litva, Latvija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Ukrajina i Estonija došlo je do uzajamnog protjerivanja diplomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:08