ISKUSTVA IZ SUSJEDSTVA

BUGARSKA DEFINITIVNO ODUSTAJE OD BORBENIH AVIONA KOJI SU PONUĐENI I HRVATSKOJ? Već su počeli pregovori sa Šveđanima, ali onda je stigao novi premijer

 
Gripeni C Češkog ratnog zrakoplovstva
 Lithuania ministry of defence / Wikimedia / public

Bugarski ministar obrane Krasimir Karakačanov početkom listopada obećao je da će ponoviti natječaj u kojem Bugarska traži osam borbenih zrakoplova za svoje zračne snage, pisao je portal za vojna pitanja i tehnologiju, IHS Janes. U travnju ove godine isti portal je pisao kako je na prethodnom natječaju kao najbolji borbeni zrakoplov preporučen švedski JAS 39 Gripen C/D te su već započeli pregovori sa Švedskom o njihovoj nabavi.

No, nedugo poslije u Bugarskoj je došlo do promjene vlasti, a nova vlada na čelu s premijerom Bojkom Borisovom pokrenula je u parlamentu proces reevaluacije švedske ponude te je na koncu odlučeno da se još jednom krene u novi natječaj za nabavu osam borbenih zrakoplova, s opcijom da se još osam nabavi kasnije.

- U natječaju u kojem su bile dostavljene tri ponude (dvije za polovne F-16-ice, odnosno Eurofightere, jedna za nove Gripene) trebala je postojati mogućnost da svi ponude nove, ne samo stare zrakoplove. Po mojem mišljenju, ako će Bugarska kupovati borbene zrakoplove, oni bi trebali biti novi - rekao je Karakačanov za bugarsku televiziju prošlog tjedna.

Portal Defense News sada piše da se odustalo od nabave švedskih Gripena i da će Bugarska zatražiti nove ponude od Portugala, koji je ranije ponudio rabljene F-16 zrakoplove, te Italije, koja je ponudila Eurofighter Typhoone (Četiri talijanska Eurofightera već pomažu Bugarskoj u provođenju Air-policinga). Novi natječaj trebao bi biti otvoren početkom studenog ove godine, a Bugarska na osam zrakoplova planira potrošiti oko 900 milijuna dolara.

, Image: 270357970, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Rob Scheliffert / Profimedia, Alamy
Eurofighter Talijanskih zračnih snaga

Kako se u želju bugarskoj ministra obrane da se nabave novi zrakoplovi uklapaju rabljene F-16-ice iz Portugala ili rabljeni Eurofighteri iz Italije, nije objašnjeno u tekstu. No, valja napomenuti da se u izvješću parlamentarnog odbora iz rujna ove godine navelo da su portugalska i američka ponuda, koja je navodno stigla tek u ožujku 2017., diskvalificirane na nepravilan način zbog čega sve strane nisu bile u ravnopravnom položaju.

Kako je pisao Flightglobal.com, američka tvrtka Lockheeed Martin tada je navodno ponudila Bugarskoj novi F-16 Block 70/72, što bi u slučaju da se ne odaberu Gripeni, i da se doista žele kupiti novi zrakoplovi, bila jedina ponuda koji bi zadovoljila bugarskog ministra obrane. No, zasad nije poznato hoće li Amerikanci sudjelovati na novom natječaju.

Rob Scheliffert / Wikimedia / Creative Commons
F-16 Portugalskih zračnih snaga

Bugarski predsjednik i bivši zapovjednik zračnih snaga Rumen Radev je pak javno izrazio protivljenje odluci nove vlade da se krene u novi natječaj jer smatra da Gripeni, to jest švedska ponuda, zadovoljava sve financijske uvjete i tehničke potrebe koji su se tražili. S druge strane, stranka GERB Bojka Borisova nije za nabavku Gripena, već su izrazili želju da se kupe F-16-ice.

Bugarske zračne snage trenutno u svojem sastavu imaju 27 MiG-ova 29UB, od kojih nisu svi u operativnom stanju te 35 napadačkih zrakoplova Su-25, koji su uglavnom prizemljeni. Nedavno je Bugarska naručila 10 motora za MiG-ove 29 (četiri nova, 6 restauriranih), nabavljenih od samog proizvođača RSK MiG, ali preko bugarske tvrtke Aviostart. Ugovor je vrijedan 22 milijuna eura, ali je zamjenik ministra obrane prije par dana naveo da su samo dva motora prihvaćena, dok ih je osam vraćeno zbog nedovoljno informacija o korištenoj opremi, piše Sofia Global.

, Image: 270302143, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Dva Mikoyan MiG-a 29 Zračnih snaga Bugarske

Podsjetimo još da i Hrvatska želi obnoviti svoje ratno zrakoplovstvo kupnjom 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova za koje su početkom mjeseca stigle četiri ponude. Tako su Grci ponudili zrakoplov F-16 u Block 30 varijanti, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, koja je navodno ponuđena Bugarskoj početkom godine i na koju bi se trebale nadograditi sadašnje grčke F-16-ice.

Uz njih su ponudu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D, iste one koje je Bugarska inicijalno izabrala na natječaju pa na kraju ipak odlučila ponoviti cijeli proces.

Lithuania ministry of defence / Wikimedia / public
Gripeni C Češkog ratnog zrakoplovstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:39