IZBJEGAVANJE NAJGOREG

Bundestag ogromnom većinom za produljenje pomoći Grčkoj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.02.2015. u 14:11

AFP

"Ne govorimo o novim milijardama za Grčku već o pružanju dodatnog vremena da se taj program uspješno privede kraju", kazao je njemački ministar financija

BERLIN - Njemački Bundestag u petak je velikom većinom glasova zastupnika izglasao produljenje financijske pomoći Grčkoj u zamjenu za reforme, nakon što su ministri financija eurozone u utorak odobrili četveromjesečno produljenje pomoći, ali neke članice poput Njemačke, to moraju odobriti u nacionalnom parlamentu.

Od 587 zastupnika, njih 542 dalo je zeleno svijetlo tom četveromjesečnom produljenju pomoći, do 30. lipnja, dok je 32 glasalo protiv.

Trinaest zastupnika se suzdržalo od glasovanja. Uz veliku koaliciju demokršćana Angele Merkel (CDU) i socijaldemokrata (SPD), za produljenje hitnog paketa pomoći glasali su i zastupnici Zelenih.

Usprkos iskazanim rezervama njemačkog ministra financija glede pitanja povjerenja Ateni te njegovoj poruci da se neće dozvoliti da Grčka "ucjenjuje" svoje partnere u eurozoni, Wolfgang Schaeuble je danas pozvao zastupnike da podrže produljenje financijske pomoći, ocjenjujući da odluka "nije laka" ali je neophodna da bi se izbjeglo najgore.

"Mi Nijemci bi trebali sve učiniti da Europu zadržimo na okupu koliko god možemo (...) Ne govorimo o novim milijardama za Grčku, ne govorimo o nikakvim promjenama programa pomoći već o pružanju dodatnog vremena da se taj program uspješno privede kraju", kazao je 72-godišnji ministar.

Ponovio je, međutim, da solidarnost među članicama zajedničke valute "ne znači da se međusobno možemo ucjenjivati".

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble

Iako je u Bundestagu izglasana do sada najveća potpora nekom paketu pomoći u eurozoni, vladajući konzervativci ne taje da im je, kako se izrazio predsjednik parlamenta Volker Kauder, mrsko "sirovo" ponašanje grčke vlade, a posebice njezinog "heretika", ministra financija Janisa Varufakisa.

Izdvajamo