MORALNA DILEMA

BURNA RASPRAVA U JEDNOJ OD NAJBOGATIJIH DRŽAVA NA SVIJETU Pitanje novinara mogućoj premijerki izazvalo kaos: Ta je odluka njena i ne tiče se nikoga!

 Charlotte Greenfield/File Photo / REUTERS

Nova čelnica novozelandske oporbe Jacinda Ardern našla se u srijedu u središtu burne rasprave o seksizmu, pošto su novinari htjeli doznati hoće li njezini planovi da bude majka utjecati na izglede da postane premijerka.

Tek što je imenovana za predsjednicu Laburističke stranke lijevog centra, Jacindu Ardern (37) su u dvama odvojenim intervjuima upitali planira li imati djecu.

U prvom razgovoru Ardern je pristojno odgovorila, ne otkrivajući svoje osobne planove, kako je riječ o dilemi s kojom se sučeljavaju mnoge žene koje žele ostvariti karijeru.

"Nemam strogih planova u vezi s tim, kao ni većina žena koje jednostavno žive svoj život", rekla je za TV3.

No naljutila se kada joj je drugi novinar na istoj mreži rekao da Novozelanđani imaju pravo znati za njezine planove u vezi s tim prije nego odluče hoće li glasati za nju na idućim parlamentarnim izborima u rujnu.

Ardern je uzvratila da se žene treba zapošljavati po njihovoj stručnosti, bez obzira na planove o majčinstvu.

"Krajnje je neprihvatljivo reći u 2017. da žene moraju na svom radnom mjestu odgovarati na to pitanje. Odluka o tome kada će imati djecu je na ženama. To ne smije utjecati na njihovo zapošljavanje", istaknula je.

Ova su pitanja zapalila društvene mreže.

"Iskreno, hoće li žena imati djecu ili ne, ne tiče se nikoga", poručila je novozelandska povjerenica za ljudska prava Jackie Blue. "Takva pitanja kojima se krši zakon o ljudskim pravima su zapravo nezakonita".

Madeleine Holden, komentatorica na mrežnoj stranici za pop kulturu thespinoff.co.nz, osudila je nazadnjačku raspravu koja po njenim riječima skreće pozornost s političkog programa laburističke čelnice te ustvrdila da ispitivanje o njezinim majčinskim planovima jača seksistički pristup po kojemu je prva uloga žene da bude majka, bez obzira na njezinu stručnost na drugim poljima.

U pomoć Ardern pritekao je i konzervativni premijer Bill English: "Ljudima koji obnašaju javnu dužnost treba pružiti potporu, a ne ispitivati ih o njihovim osobnim stvarima", rekao je taj otac šestero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:29