UKLJUČILA SE MOSKVA

BURNO NA BLISKOM ISTOKU Rusi u ophodnjama na sjeveru Sirije, Amerikanci optužuju Tursku za zločine, a cijelu situaciju najbolje koriste džihadisti

 
Ruska i sirijska zastava
 REUTERS

Ruske snage krenule su u srijedu u prve ophodnje na sjeveru Sirije u sklopu rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, izvijestili su ruski državni mediji.

Tijekom prvih raspoređivanja po putanji određenoj na sjeveru Sirije, stanovnici sirijskih sela pozdravljali su ruske vojne policijske postrojbe, navodi državna agencija Tass, pozivajući se na priopćenje ruskog ministarstva obrane.

Ranije u srijedu ministarstvo je objavio da je konvoj ruske vojne policije u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu prešao Eufrat u smjeru sirijsko-turske granice.

Ruska policija će pomoći u povlačenju Jedinica narodne zaštite (YPG, kurdski borci) i u njihovom razoružanju 30 km unutar sjeveroistočne Sirije prema granici s Turskom, dodalo je ministarstvo.

Na temelju dogovora u utorak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog Recepa Tayyipa Erdogana, Rusi i Turci počeli su u srijedu u podne zajedničke ophodnje koje će potrajati 150 sati.

Rusko ministarstvo obrane je objavilo kartu sjeveroistoka Sirije i odredilo položaje 15 novih sirijskih kontrolnih točki na granici.

Vojnici koje je poslala Moskva su se u srijedu sreli s dužnosnicima grada Kobane, simbolom otpora Islamskoj državi (IS).

Sukladno rusko-turskom memorandumu, Turska zadržava kontrolu nad drugom regijom sjeveroistoka gdje je njezina vojska već nazočna i nad kojom je preuzela kontrolu tijekom ofenzive pokrenute 9. listopada na YPG.

Američki izaslanik za Siriju: postoje dokazi o ratnim zločinima Turske

Posebni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za Siriju u srijedu je rekao kako su američke snage vidjele dokaze ratnih zločina turske vojske tijekom nedavne ofenzive protiv Kurda u toj bliskoistočnoj državi.

"Nismo vidjeli raširene dokaze etničkog čišćenja" u napadu turske vojske, no postoje izvještaji o "nekoliko incidenata koje smatramo ratnim zločinima", rekao je James Jeffrey na saslušanju u Zastupničkom domu Kongresa.

Američki službenici istražuju ta izvješća, rekao je i dodao da je zatražio objašnjenje turske vlade.

SAD istražuje i izvještaj da se Turska tijekom ofenzive koristila zabranjenim bijelim fosforom.

Potvrdio je i tvrdnju ministra obrane Marka Espera da je zbog turske operacije pobjeglo više od stotinu boraca Islamske države, istaknuvši kako se "ne zna gdje se nalaze".

Jeffrey i Matthew Palmer, zamjenik državnog tajnika koji je zadužen i za odnose s Turskom, svjedočili su drugi dan zaredom pred američkim Kongresom.

Velik dio zastupnika, republikanaca i demokrata, ne slaže se s Trumpovom odlukom o povlačenju vojske iz Sirije koja je otvorila put turskoj vojsci da prijeđe granicu i napadne kurdske snage koje su godinama pomagale SAD-u u borbi protiv militanata Islamske države.

Više od 100 džihadista Islamske države pobjeglo iz zatvora

Više od stotinu zatvorenih pripadnika Islamske države (IS) pobjeglo je iz zatvora u Siriji od početka turske ofenzive na Kurde na sjeveru zemlje, rekao je u srijedu visoki američki dužnosnik.

"Mislimo da ih je pobjeglo više od 100. Ne znamo gdje se nalaze", rekao je James Jeffrey, američki izaslanik za Siriju, pred povjerenstvom vanjskih poslova američkog Zastupničkog doma.

Turska je 9. listopada pokrenula ofenzivu na kurdske borce, saveznike Washingtona i zapadnih zemalja u borbi protiv IS zbog čega su brojne zemlje zabrinute za sudbinu tisuća stranih džihadista zatvorenih u logorima koje su kurdski borci nadzirali. ihadista.

Gotovo svi zatvori koje čuvaju Sirijske demokratske snage (SDF) i dalje su pod kontrolom, izjavio je Jeffrey.

"Nadziremo ih najbolje što možemo. Imamo još ljudi u Siriji koji rade sa SDF-om i jedan od prioriteta su ti zatvori", objasnio je.

Turska i Rusija dogovorile su se u utorak da će potisnuti kurdske borce iz zone 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije. Turska je najavila da neće nastaviti vojnu ofenzivu na kurdske snage na sjeveru Sirije jer su se one povukle iz pograničnih područja.

Američki predsjednik Donald Trump ranije u srijedu nazvao je uspostavu sigurnosne zone u Siriji "velikim uspjehom" i dodao da se "Prekid vatre poštuje, borbe su završene. Kurdi su sigurni i jako dobro su s nama surađivali. Zarobljenici IS-a (skupine Islamske države) su na sigurnom".

Kremlj je u srijedu ocijenio da je SAD izdao i napustio sirijske Kurde i savjetovao Kurde da se povuku sa sirijske granice ili će ih dokrajčiti turska vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:06