ŠAKAL

Carlos tužbom traži cenzuru filma o sebi

Venezuelanski se ljevičar ‘proslavio’ otmicom 11 ministara nafte i mnogim spektakularnim masovnim krvoprolićima

PARIZ - Postao je zastrašujuća legenda i uzor mnogim teroristima i drugim masovnim ubojicama još dok se o njemu vrlo malo znalo, dugo su svjetske policije imalo samo uopćen fotorobot i slabašne snimke uz pomoć kojih su ga tražile, a i ovih dana, desetljeće i pol nakon što je završio u zatvoru, nasilni ultraljevičar poznat po nadimcima “Carlos” i “Šakal” pokazuje koliko se brine za svoj javni imidž.

Želi uvid u dokumentarac

Isabelle Coutant-Peyre, odvjetnica koja ga zastupa, podnijela je tužbu sudu u Francuskoj, gdje njezin klijent služi kaznu doživotnog zatvora, sa zahtjevom da se tome osuđeniku dopusti nadzor nad dokumentarnim filmom koji se snima o njegovu životu i “djelu”.

Nemilosrdni ‘revolucionar’

Pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, iz ljevičarske obitelji, zbog čega je kao osobno ime i dobio prezime boljševičkog vođe Vladimira Iljiča Uljanova “Lenjina”, Carlos je najpoznatiji po otmici 11 ministara nafte zemalja članica OPEC-a (kartela naftnih izvoznica) 1975. godine, ali nije se, nažalost, zadržao samo na toj spektakularnoj akciji. Organizirao je i niz bombaških napada u kojima su često ginuli i slučajni prolaznici i nije pokazivao kajanje zbog ubijanja i ozljeđivanja ljudi koje nije ni znao.

Bio se povezao s teroristima ljevičarsko-nacionalističke skupine Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) koju je vodio odbjegli liječnik sa Zapadne obale George Habash, komunist pravoslavnog podrijetla. Poslije je Carlos, koji je podrijetlom katolik, prešao i na islam, ali je zadržao svoja zapravo sekularna “antiimperijalistička” i “antikolonijalistička” stajališta, te uvjerenje da je nasilje prihvatljivo za ostvarenje njegovih ciljeva, pa i kada je neselektivno i krajnje okrutno (iako ne u mjeri kakvom se u međuvremenu istaknula al-Qa’ida). Uhićen je 1994. u Sudanu, gdje je bio zbog neke medicinske operacije, te je potajno izručen francuskim agentima.

Opasan i kada je bio sam

Carlos, kojeg je pisac Robert Ludlum nazivao najopasnijim pojedincem u svjetskoj povijesti (jer je bio vrlo ubitačan i bez puno suradnika), sada traži da u filmu o njemu bude “samo istina”. (Washington Post)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:44