TEROR U FRANCUSKOJ CRKVI

ČASNA SESTRA OTKRILA DETALJE KRVAVOG NAPADA 'Pitali su me bojim li se smrti...'

 Reuters

Opatica koja je bila zadržana kao taokinja u Rouenu na sjeverozapadu Francuske kada su u tamošnju crkvu upala dva mladića, koji su položili zakletvu Islamskoj državi, otkrila je posljednje riječi svećenika Jacquesa Hamela koje je izrekao prije nego su mu prerezali vrat.

Sestre Hugette Peron i Helene bile su u crkvi Saint-Etienne u koju su upali Adel Kermiche i Abdel Malik Petitjean, obojica 19-godišnjaci.

Sestra Helene rekla je da su je svećenikovi krvnici pitali boji li se smrti, na što je ona rekla da se ne boji jer vjeruje u Boga. Jacques je povikao na njih: ‘Stanite, što radite’, piše britanski Mirror, neposredno prije nego što su ga smaknuli.

Treća opatica koja se ondje zatekla, sestra Danielle, uspjela je pobjeći iz crkve i pozvati policiju. Sestra Helene rekla je da je u tišini molila dok je čekala policiju i dok su napadači urlikali.

Za Mirror je ispričala da se u jednom trenutku osjetila jako umornom te ih je zamolila može li sjesti. Također je zatražila svoj štap za hodanje i napadač joj ga je dao. Potom su muškarci počeli pričati o vjeri i pitali je poznaje li Kur'an. ‘Da, poznajem ga i poštujem ga koliko poštujem i Bibliju. Pročitala sam više sura (poglavlja u Kuranu) i najviše su me se dojmile one o miru’, rekla im je sestra Helene.

‘Mir, to je ono što mi želimo. Dok god postoje bombe u Siriji, nastavit ćemo s našim napadima. I događat će se svaki dan. Kad vi prestanete, prestat ćemo i mi’, rekao joj je jedan napadač.

Za to je vrijeme sestra Hugette Peron vidjela jednog napadača kako se smije neposredno nakon što je ubio 85-godišnjeg svećenika. ‘Drugi muškarac mi se nasmijao. Ne samozadovoljno kao da je upravo pobijedio, nego nježno, kao netko tko je stvarno sretan’, ispričala je za katolički list La Vie.

Lokalna islamska zajednica, uključujući imama i čelnog čovjeka kulturne muslimanske organizacije Mohammeda Karabila odbila je sudjelovati u sprovodu Adela Kermichea čije bi tijelo, prema muslimanskoj tradiciji, cijela zajednica trebala pripremiti za pokop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:44