I OBAMA OTIŠAO RANIJE

Čeka li nas novi kaos: Zbog vulkanskog pepela otkazano 250 letova. Do kraja dana 500?

 AFP

***NOVO*** 12:15 - Aktivnost probuđenog vulkana smanjila se tijekom noći. Vulkan izbacuje pepeo tri do pet kilometara u zrak, u odnosu na jučerašnjih 20 kilometara u visinu, izvijestio je Islandski meteorološki ured.

12:06 Nogometaši Barcelone vjerojatno će otputovati u London na finale Lige prvaka ranije nego što su planirali, zbog prognoza da bi vulkanski pepeo mogao poremetiti zračni promet u Europi.

- Nekoliko opcija je u igri. Čekamo nove informacije o situaciji – izjavio je glasnogovornik kluba sa Nou Campa.

Finale Lige prvaka igra se na Wembleyju 28. svibnja.

12:00 Očekuje se da će vulkanski pepeo sa Islanda natkriti nebo iznad Sjevernog mora u Njemačkoj.

10:40 Islandski predsjednik Olafur Grimsson rekao je za CNN da je ovogodišnja erupcija neće izazvati isti prometni kaos kao prošlogodišnja.

- To neće biti ni slično onome što se dogodilo prošle godine. To je drukčija erupcija. Mislim da će se Europa znati bolje s tim nositi - rekao je islandski čelnik.

10:25 Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe ( Eurocontrol) priopćila je na Twitteru u utorak ujutro kako su otkazana 252 leta zbog vulkanskog pepela na Islandu.

Do kraja dana moglo bi biti otkazano do 500 letova u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i dijelovima Skandinavije, najavio je Brian Flynn, šef Eurocontrola.

ZAGREB - Zbog gustih oblaka pepela iz islandskog vulkana Grimsvoetn otkazano je na desetke letova u Škotskoj, a američki predsjednik Barack Obama morao je skratiti službeni posjet Irskoj, prvoj postaji na njegovoj europskoj turneji.

Erupcija Grimsvoetna probudila je zabrinutost da bi se mogao dogoditi prošlogodišnji prometni kaos uzrokovan otkazivanjem letova zbog erupcije jednog drugog vulkana na Islandu.

Meteorolozi su objavili kako bi se čestice vulkanskog pepela mogle tijekom dana naći u zračnom prostoru Škotske zbog čega su mnoge aviokompanije u toj zemlji, poput lokalnog Loganaira, zatim British Airwaysa, KLM-a, Aer Lingusa i drugih otkazali letove prema Velikoj Britaniji.

Norveške vlasti priopćile su u utorak ujutro kako je vulkanski pepeo stigao do njihove zapadne obale te do Danske pri čemu je došlo do otkazivanja letova u sjeverozapadnim dijelovima Norveške te Kopenhagenu.

Očekuje se da bi zračni promet mogao biti poremećen i na jugu Norveške do kraja dana.

Irski jeftini avioprijevoznik Ryanair priopćio je da će prosvjedovati protiv, kako su rekli, nepotrebnih ograničenja.

Obama je dan ranije morao napustiti Irsku i odletjeti za London, zbog straha da bi širenje vulkanskog pepela moglo poremetiti plan njegova putovanja. Američki predsjednik je na šestodnevnom službenom putu po Europi.

Glasnogovornica povjerenika za promet u EU Siima Kallasa izjavila je da je situacija neizvjesna.

- U ovom trenutku postoji mogućnost da će vulkanski pepeo poremetiti zračni promet u Europi počevši u sjeverozapadnim krajevima, Velikoj Britaniji i Irskoj – rekla je.

Prošle godine zbog erupcije vulkana Eyjafjoell otkazano je više od 100.000 letova, osam milijuna putnika bilo je zarobljeno u zračnim lukama i kasnilo na zakazana odredišta, a zrakoplovne tvrtke u Europi pretrpjele su velike materijalne gubitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:55