MANDATAR VLADE

ČEKA SE ODLUKA O NOVOM PREMIJERU Rasplet političke krize u Sloveniji moguć sljedeći tjedan

Borut Pahor
 Davor Pongracic / CROPIX

Idući tjedan mogao bi biti jasniji rasplet političke krize u Sloveniji nakon što je 27. siječnja premijer Marjan Šarec dao ostavku te predložio održavanje prijevremenih izbora.

Predsjednik države Borut Pahor u utorak će razgovarati s čelnicima parlamentarnih klubova četiriju stranaka, koje pregovaraju o formiranju nove vladajuće većine kako bi se izbjegli prijevremeni izbori, o mogućnosti da predloži parlamentu mandatara za sastav nove vlade iz njihovih redova.

Ako Pahor ocijeni da one imaju kandidata koji može dobiti natpolovičnu potporu na tajnom glasanju u parlamentu, do kraja tjedna mora dati parlamentu prijedlog kandidata za novog premijera.

U slučaju da se za to ne odluči, predsjednik države o tome onda i formalno obavještava parlament. Nakon toga nastupa 14-dnevni rok u kojemu mandatara nove vlade mogu predlagati parlamentarne stranke ili skupina od najmanje 10 zastupnika.

Ako i to izostane, nastupa 48-satni rok u kojemu se sadašnji sastav parlamenta može odlučiti da se novog premijera izabere običnom većinom zastupnika prisutnih prilikom glasovanja, a ako ni taj pokušaj ne uspije predsjednik države prema ustavu mora raspustiti parlament i raspisati nove izbore.

O formiranju nove parlamentarne većine i prijelazne vlade proteklih su tjedana iza zatvorenih vrata pregovarale Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, Stranka modernog centra (SMC) Zdravka Počivalšeka, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina te Demokratska stranka umirovljenika Aleksandre Pivec koje u parlamentu imaju 48 zastupnika.

Po ocjeni medija, njihov najvjerojatniji kandidat za novog premijera bio bi Janez Janša čija je stranka u sadašnjem sastavu parlamenta najjača, dok je druga po broju zastupnika Stranka modernog centra (SMC) Zdravka Počivalšeka.

Janša zadnjih dana nije o pregovorima davao izjave, ali je rekao kako je njegova stranka spremna i na prijevremene izbore.

Počivalšek je u subotu u više navrata za medije izjavio da je umjereni optimist da će četiri stranke uspjeti u roku uskladiti svoje programske ciljeve, što bi omogućilo da prihvate nacrt budućeg koalicijskog ugovora, o čemu će vodstva i tijela stranaka odlučivati u ponedjeljak i utorak.

Mogućnosti da se sastavi nova slovenska vlada u kojoj bi Janša bio premijer i u kojoj bi dominirala desnica oštro se suprotstavljaju Socijalni demokrati (SD) i manje stranke s ljevice i zahtijevaju nove izbore, na kojoj bi o novoj vladi odlučili birači.

Tvrde da se Janša do sad pokazao kao autoritaran i netolerantan političar, te da bi vlada koju bi on formirao i vodio "orbanizirala" Sloveniju i odvela je u smjer neliberalne demokracije, čime se aludira na Janšine političke veze s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) na redovnim je izborima 2018. godine kao relativni pobjednik dobila 26 parlamentarnih mandata, ali nije imala koalicijskih partnera jer su se sve stranke ljevice i centra povezale u svojevrsni blok protiv Janše.

Tad je manjinsku vladu ljevice i liberalnog centra, u kojoj je surađivalo pet stranaka, sastavio Marjan Šarec koji je krajem prošlog mjeseca zbog razilaženja partnera u koaliciji dao ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:58