UHIĆENA U KANADI

Čelnica Huaweija spremna na stroge mjere nadzora

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.12.2018. u 23:16

Meng Wanzhou, Executive Board Director of the Chinese technology giant Huawei, attends a session of the VTB Capital Investment Forum
REUTERS

Meng Wanzhou

Šefica financija kineske tvrtke Huawei Meng Wanzhou, uhićena u Kanadi na zahtjev Sjedinjenih Država, spremna je na stroge mjere nadzora ako njezinu molbu za oslobođenje prihvati sud u Vancouveru, rekao je u ponedjeljak jedan njezin odvjetnik, dok Peking vrši pritiske na Ottawu i Washington.

Meng Wanzhou je u zatvoru od 1. prosinca, a američko pravosuđe traži njezino izručenje jer je optužuje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana.

Ona je već saslušana na Vrhovnom sudu u petak, a u ponedjeljak se nastavlja saslušanje.

Jedan od njezinih odvjetnika David Marti je rekao da bi u slučaju da bude oslobođena, Meng preuzela sve troškove povezane s njezinim 24-satnim nadzorom, koji bi obavljale dvije privatne zaštitarske tvrtke, od kojih jednu vode bivši kanadski policajci i vojnici.

U tom slučaju bi boravila na jednom od svoja dva posjeda u Vancouveru i predala bi putovnicu, nosila elektroničku narukvicu, te isplatila veliku jamčevinu.

Meng Wanzhou (46) je izjavila da ima zdravstvenih problema, među kojima visoki tlak. Preboljela je rak štitnjače 2011. i ima problema s gutanjem.

Liječi su u jednoj kanadskoj bolnici i dugo zadržavanje bi ugrozilo njezino zdravlje, tvrdi ona.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo