CRNI TRENUCI

ČELNIK KATALONSKE VLADE 'Na nepravednu presudu odgovorit ćemo odlučno, snažno, građanski, demokratski i mirno, ali bit će nas milijuni'

Quim Torra
 REUTERS

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra zatražio je u ponedjeljak oslobođenje katalonskih dužnosnika osuđenih tijekom jutra na zatvorske kazne od 9 do 13 godina te najavio "odlučan, nenasilan i demokratski" odgovor na "nepravedne presude".

- Katalonija proživljava crne trenutke. Osobe koje su uvijek djelovale miroljubivo i demokratski nepravedno su osuđene. One su napravile ono što su tražili mnogi stanovnici - rekao je Torra na konferenciji za medije u Barceloni.

- Moja vlada i ja odbacujemo presudu kao nepravdenu i nedemokratsku - dodao je.

Torra tvrdi da je u međunarodne sporazume koje je potpisala Španjolska uključeno pravo na samoodređenje naroda te da u španjolskom kaznenom zakonu nema odredbe o referendumu.

- Uključeno je pravo na samoodređenje. Refendum nije kazneno djelo u kaznenom zakonu. Španjolska je potpisala pravo na samoodređenje naroda. Ovo je, dakle, osveta, a ne pravda - istaknuo je.

Ranije tijekom jutra devetero katalonskih dužnosnika osuđeno je na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

- Svi znamo što se dogodilo 1. listopada 2017., kad su se kršila ljudska prava na biralištima. Korištenje kaznenog zakona protiv glasovanja i volje građana ostavština je diktature - izjavio je Torra.

- Tražimo puštanje na slobodu zatvorenika i onih u egzilu. Uvijek glasovanje, nikad kazne - dodao je.

Diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, počela su masovna okupljanja prosvjednika pod parolom "Sloboda političkim zatvorenicima".

- Odgovorit ćemo odlučno, snažno, građanski, demokratski i mirno. Naša stvar je pravedna. Idućih dana bit će nas milijuni. Želimo jednu pravednu državu, pravdu i slobodu za katalonski narod - poručio je Torra.

Tri stranke za nezavisnost imaju većinu mjesta u regionalnom parlamentu u Barceloni te su od 2012. otpočele put prema nezavisnosti usvajajući zakone, što je kulminiralo 2017. organiziranjem referenduma i proglašenjem samostalne republike Katalonije, koja zatim nije zaživjela na terenu.

Španjolska vlada u listopadu 2017. bila je preuzela privremeno direktno upravljanje nad Katalonijom i raspisala ondje prijevremene izbore. Katalonska vlada nije pozvala stanovnike na fizičku obranu proglašene republike.

Katalonija je industrijski i jedan od turistički najrazvijenih dijelova Španjolske, koji stvara 19 posto španjolskog BDP-a. Ranije ankete pokazale su kako su stanovnici podijeljeni po pitanju nezavisnosti.

Španjolski ustavni sud i španjolska vlada poručili su ranije kako ustav ne dopušta referendume niti u jednoj od 17 pokrajina. Ustav je usvojen 1978. godine kad je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju i kad je Katalonija dobila autonomiju, u sklopu čega ima svoju vladu i parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:15