REAKCIJA NA PRIDE

ČELNIK RATNIH VOJNIH INVALIDA ZAVRŠIO NA POLICIJI ZBOG PRIJETNJI VELEPOSLANIKU SAD-a 'Stojim iza svake riječi koju sam izgovorio'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.09.2019. u 11:22

Sarajevo,080919.
Prva Povorka ponosa odrazava se danas u Sarajevu s ciljem povecanja vecih prava LGBT populacije u BiH.
Foto: Dnevni avaz / CROPIX
Dnevni avaz / CROPIX

 

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Mujo Aganović potvrdio je u utorak medijima da je pozvan na policijsko saslušanje jer je javno prijetio američkom veleposlaniku u toj zemlji negodujući zbog njegove potpore Povorci ponosa kojom su prvi put u Bosni i Hercegovini promovirana prava LGBT osoba.

Kao jedan od govornika na "Danu tradicionalne obitelji" održane uoči Parade u organizaciji konzervativne i vjerske udruge, Aganović je Povorku ponosa nazvao "teroriziranjem građana".

- Nitko nema pravo javno paradirati, provocirati i terorizirati građane, čak ni američki veleposlanik sa zastavom (duginih boja) na američkom veleposlanstvu - rekao je prošle subote Aganović.

Veleposlaniku Ericu Gordonu Nelsonu poručio je kako je on gost u njegovoj zemlji u kojoj je on Aganović "domaćin".

U utorak je Aganović izjavio kako je u policiji ispitan zbog sumnje da je svojim govorom poticao na nasilje te je poručio da i sad stoji iza svake riječi koju je izgovorio.

- Spominjanje američkog veleposlanika u mom govoru moje je pravo onoliko koliko je njegovo pravo da on u mojoj državi svoje osobno seksualno opredjeljenje demonstrira i nameće za tri milijuna građana ove države i da koristi svoj diplomatski status i on i svi drugi - izjavio je Aganović za portal Faktor.

Uz američkog veleposlanika Nelsona, koji je deklarirani homoseksualac, potporu sarajevskoj Povorci ponosa dali su gotovo svi diplomatski predstavnici utjecajnih država akreditirani u BiH, a britanski, francuski i talijanski veleposlanici osobno su sudjelovali u toj manifestaciji.

Sedamnaest veleposlanstava te Delegacija EU u BiH i misija Ujedinjenih naroda u toj zemlji naknadno su se oglasili zajedničkom izjavom kojom su pozdravili održavanje Povorke ponosa.

- Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju te umjesto toga pokazali svijetu da je BiH doista otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca - navodi se u zajedničkoj izjavi u kojoj je vlastima u BiH upućen i poziv da sad zakonom zajamče prava na buduća slična okupljanja.

Stajalište Aganovića je da su svi oni zajedno s ostalih tri tisuće sudionika povorke zapravo promovirali "paradu srama" i vrijeđali Allaha.

- To nećemo dopustiti - zaprijetio je Aganović i dodao da njemu čestitke sa Zapada ne trebaju jer se on srami zbog činjenice da je u Sarajevu održana Povorka ponosa.

Dodao je i da cijeni sve ono što bilo koja država na svijetu, pa i SAD ili Velika Britanija čine kako bi BiH postala građanska država, no da su zahtjevi gay populacije zapravo "iživljavanje nad ljudskim pravima".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo