KRITIČNO RAZDOBLJE

ČELNIK WHO-a NAJAVIO NEOVISNU PROVJERU POSTUPANJA TIJEKOM PANDEMIJE 'Privrženi smo transparentnosti i odgovornosti'

Tedros Adhanom Ghebreyesus
 AFP

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavio je u ponedjeljak kako će "u najskorijem odgovarajućem trenutku" zatražiti neovisnu procjenu načina na koji je vodio tu organizaciju i njezino postupanje u razdoblju pandemije koronavirusa.

- Svi trebamo naučiti lekcije iz ove pandemije. Svaka država i svaka organizacija mora analizirati svoj odgovor te izvući pouke iz tog iskustva. WHO je privržena transparentnosti, odgovornosti i stalnom poboljšanju svog djelovanja - rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na godišnjem sastanku te agencije UN-a.

On je zahvalio sudionicima skupa na "snažnoj potpori WHO-u tijekom ovog kritičnog razdoblja" dodajući kako najavljena revizija podrazumijeva odgovornost svih sudionika u procesu donošenja odluka "u dobroj vjeri".

Rekao je i kako "rizik ostaje velik" te kako još valja prijeći dug put prije nego što svijet bude mogao odahnuti od borbe s pandemijom koronavirusa.

Čelnik WHO-a je podsjetio kako preliminarni serološki testovi u nekim zemljama pokazuju da je najviše 20 posto stanovništva oboljelo od bolesti covid-19, a u većini njih manje od 10 posto.

WHO, čija je glavna misija koordinirati hitne zdravstvene krize, optužen je od SAD-a da je zanemario rano upozorenje Tajvana o opasnosti koronavirusa koji se krajem prosinca pojavio u Kini, što organizacija niječe. Washington smatra da se WHO stavio na kinesku stranu u upravljanju pandemijom. Zbog toga je ukinuo financiranje agencije.

- Od prvoga dana WHO je podupirao zemlje u tim teškim trenucima. WHO je brzo upalio alarm i često smo zvonili - odgovorio je Tedros u ponedjeljak na te optužbe i dodao kako su već ranije diplomatske tenzije stvorile kontroverze oko odgovora na pandemiju.

- Ona je jasno pokazala geopolitičke podjele - izjavio je.

WHO bi na dvodnevnom zasjedanju trebao usvojiti rezoluciju koju je uputio EU, a koja traži da se što prije provede "proces evaluacije" međunarodnog zdravstvenog odgovora na pandemiju i mjera koje je poduzeo WHO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:05