'MEDIJSKI LINČ'

Čelništvo HDZ-a Bosne i Hercegovine osudilo napade na Katoličku crkvu i kardinala Vinka Puljića zbog mise za žrtve bleiburške tragedije

Vinko Puljić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Čelništvo HDZ-a Bosne i Hercegovine osudilo je u petak napade na Katoličku crkvu i kardinala Vinka Puljića zbog mise za žrtve bleiburške tragedije a iz ove su stranke odbacili i rezoluciju parlamenta BiH usvojenu ranije ovog tjedna u kojoj su osuđeni zločini fašističkih režima.

U priopćenju dostavljenom nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru stoji kako ta stranka osuđuje "medijski linč" protiv Katoličke crkve i kardinala Vinka Puljića, kao i "prijetnje" u vrijeme održavanja Svete mise u Sarajevu za žrtve Bleiburga 16. svibnja.

Iz HDZ BiH navode kako Crkva ne smije biti objektom bilo čije politizacije a vrhbosanskom nadbiskupu iskazali su zahvalnost "na hrabrosti i ustrajnosti" u nastojanju da se i u BiH oda poštovanje žrtvama bleiburške tragedije.

Vladajuća hrvatska stranka u BiH na ovaj se način očitovala o negativnim reagiranjima na služenje mise za bleiburške žrtve koju je u sarajevskoj katedrali predvodio kardinal Puljić.

Oni koji su osudili taj čin ocijenili su kako se time pokušava rehabilitirati NDH i ustaštvo što su iz Crkve odlučno odbacili ističući kako je njihova nakana bila isključivo moliti za duše pokojnih.

HDZ BiH izjavom je odbacio i rezoluciju koju je ranije ovog tjedna usvojio Zastupnički dom parlamenta BiH i u kojoj je uz osudu sarajevske mise navedena i "osuda svih fašističkih režima".

HDZ-ovi zastupnici napustili su sjednicu parlamenta nakon što je odbijen njihov zahtjev da rezolucija oda počast svim žrtvama totalitarnih režima. HDZ je sada dao potporu svojim zastupnicima koji su bojkotirali glasovanje o rezoluciji uz ocjenu kako je taj dokument pokušaj etiketiranja cijelog hrvatskog naroda.

"HDZ BiH i hrvatski narod jasno i nedvosmisleno osuđuje sve totalitarizme, fašističke i komunističke zločine i suosjeća sa svim žrtvama koje je zadesila tužna sudbina bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost", naveli su iz HDZ-a BiH.

Vrh stranke je osudio i odluku Zastupničkog doma o izboru Željka Bakalara, savjetnika Željka Komšića, za novog člana Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) uz ocjenu kako je to još jedan čin preglasavanja Hrvata u tijelima vlasti BiH.

Utemeljili su i izborni stožer za pripremu HDZ BiH za lokalne izbore u BiH najavljene za 4. listopada kao i za izbore za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:46