SLOVENSKI MINISTAR U ITALIJI

Cerar na summitu SEI-ja u Trstu za jačanje regionalne suradnje i proširenju EU-a na jugoistok

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2019. u 17:45

Slovenia's Prime Minister Miro Cerar arrives at a European Union leaders summit in Brussels, March 19, 2015. REUTERS/Eric Vidal - LR2EB3J1D5NGU
REUTERS

Slovenija se na sastanku na vrhu država Srednjoeuropske inicijative (SEI), koji je u srijedu održan u Trstu povodom 30. obljetnice te organizacije, zauzela za jačanje regionalne suradnje, te proširenje Europske unije na jugoistok Europe.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar na sastanku se zahvalio Italiji koja organizaciji trenutno predsjedava što je ovoj staroj inicijativi dala "dodatni pogon", istaknuvši da je ona bila pokrenuta kao prvi regionalni forum nakon pada 'Željezne zavjese', te da treba jačati suradnju država koje su članice EU-a i koje će to tek postati.

"Ministar Cerar istaknuo je u Trstu značaj širenje EU-a na države koje za to ispunjavaju uvjete", navelo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

U tom je smislu Cerar na sastanku u Trstu istaknuo pozitivan primjer Sjeverne Makedonije koja je ostvarenjem Prespanskog dogovora s Grčkom riješila dugogodišnji spor oko ustavnog imena, pa bi joj, kako je rekao, termin za početak pregovora trebalo dati do kraja ovog mjeseca.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo