PRVA I JEDINA BOCA

ČERNOBILSKA VOTKA ATOMIK Stručnjaci razvili prvi proizvod dobiven isključivo od plodova uzgojenih u Zoni isključenja i tvrde: 'Nije radioaktivna'

 Gleb Garanich / REUTERS

‘Ovo je jedina boca koja postoji. I svaki put zadrhtim kad je primim - rekao je profesor Jim Smith o votki Atomik, prvoj i jedino proizvedenoj od vode i žitarica uzgojenih u Zoni isključenja u Černobilu. Radi se i o prvom proizvodu uopće koji je proizašao iz napuštenog područja uništenog u eksploziji nuklearne elektrane, piše BBC.

Tim iza ideje sastoji se od niza stručnjaka i znanstvenika koji su godinama radili u Zoni isključenja. Proučavali su kako se zemlja promijenila i oporavila od katastrofalne nesreće 1986. S projektom proizvodnje votke započeli su uzgojem žitarica na farmi u zoni:

- Ideja je bila koristiti rižine žitarice za dobivanje alkohola.

Nadaju se da će prihod od prodanih votki pomoći zajednicama u Ukrajini koje su još uvijek pogođene ekonomskim posljedicama černobilske katastrofe.

- Ova votka nije ništa više radioaktivna od bilo koje druge. Svaki će vam kemičar to objasniti, kad bilo što destilirate, nečistoće ostaju kao nusprodukt. Zato smo uzeli rižu koja je lagano kontaminirana i vodu iz černobilskog pročišćivača te je destilirali. Zamolili smo prijatelje sa Sveučilišta Southampton, koji imaju fantastičan laboratorij, da analiziraju ima li kakve radioaktivnosti. Ništa nisu pronašli, sve je bilo ispod granica - rekao je prof. Smith.

Dr. Gennady Laptev, znanstvenik s Hidrometeorološkog instituta u Kijevu, također je u timu koja proizvodi votku. Kaže da riža koju su uzgojili kao i istraživanja koja su proveli, dokazuju da se dio zemlje može iskoristiti:

- Ne moramo potpuno napustiti zemlju. Možemo je iskoristiti na razne načine proizvesti nešto bez ikakvog straha od radioaktivnosti.

Smith ističe da je cilj cijelog projekta pomoć stanovnicima tog osiromašenog područja. Na području Černobila radi od devedesetih i kaže da su ga silno pogodili uvjeti u kojima Ukrajinci ondje žive. I dok se ekonomska situacija slabi ili nikako mijenja, priroda se polako oporavlja.

- U Zoni isključenja postoje mjesta s pojačanom radijacijom, ali na većini područja kontaminacija je niža nego što je u mnogim drugim mjestima na svijetu gdje se očitava visoka prirodna radijacija. Problem je što ljudi koji ondje žive, nemaju kvalitetnu prehranu, dobru zdravstvenu službu, poslove i ulaganja - objasnio je Smith.

Smatra da je danas, 30 godina nakon katastrofe, prioritet osigurati poslove i prihode lokalnoj zajednici.

Budući da je zasad proizvedena samo jedna boca Atomik votke, proći će još neko vrijeme dok se ne nađe u slobodnoj prodaji, no Smith se nada da će proizvesti oko 500 litara ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:36