PROBLEM S AGROFERTOM

Češka će morati vratiti europski novac zbog Babiševog sukoba interesa

Češki premijer Andrej Babiš
 Yves Herman / REUTERS

Europska komisija utvrdila je da će Češka morati vratiti stotine milijuna kruna europskih sredstava budući da se premijer Andrej Babiš nije u dovoljnoj mjeri distancirao od Agroferta koji je dobivao europska sredstva, pišu u utorak češki mediji.

Time bi i Babiš mogao doći u sukob s Europskom komisijom a taj bi zaključak mogao naštetiti i Agrofertu, velikoj korporaciji koju je Babiš gradio preko dva desetljeća prije nego ju je predao fondovima 2017.

Taj aranžman nije međutim dovoljan da bi se izbjegao mogući sukob interesa, kaže se u konačnom izvješću koje je sastavila Komisija ali još uvijek nije objavljeno.

"Andrej Babiš je još uvijek krajnji vlasnik Agroferta i od veljače 2017. još dva fonda koji izravno kontroliraju i imaju izravni ekonomski interes za uspjeh" te korporacije, navodi Denik N izvješće EK.

Europska komisija objavila je u petak da je poslala rezultate revizije češkim vlastima ali da je sadržaj još uvijek tajan jer procedura revizije još nije završena.

Babiš uporno tvrdi da je ispunio sve češke i europske obveze kako bi se uskladio sa zakonodavstvom o izbjegavanju sukoba interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:16