1. SIJEČNJA 2010.

Češka legalizira lake droge

 Jure Mišković/Cropix

Češke su vlasti sastavile popis halucinogenih biljaka i gljiva čije se uzgajanje kod kuće ili posjedovanje za osobnu upotrebu više neće tretirati kao kažnjivo djelo već kao prekršaj.

Ako prijedlog ministarstva bude prihvaćen, novi bi zakon trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2010. Prema njemu manje količine lakih droga za osobnu uporabu neće se kažnjavati.

Česi će tako u svojoj kući moću uzgajati do pet stabljika koke, kaktusa meskalina i indijske konoplje te 40-ak halucinogenih gljiva, a kazna će biti slična kao za krivo parkiranje. Slično će proći i s nekoliko džointova u džepu.

Biljke će i dalje ostati ilegalne, a za osobne potrebe, biti će dozvoljeno posjedovanje do pet grama hašiša ili četiri pilule ecstasyja.

Ozbiljnije će se kažnjavati posjedovanje više od 15 grama osušenih listova marihuane te više od dva grama težih droga poput kokaina ili heorina.

Popis je sastavni dio novog kaznenog zakona koji su već potvrdila oba doma parlamenta te predsjednik Vaclav Klaus.

Ova odluka u skladu je s liberalnim stavovima čeških vlasti prema ljudskim pravima nalik na one u Nizozemskoj.

Zanimljivo je da su Česi najveći pivopije (pivo se, između ostalog, radi od hmelja koji spada u istu porodicu cannabaceae u koju spada i marihuana, a tradicionalno se koristi za opuštanje, smirenje i liječenje nesanice) i konzumenti marihuane u Europi. Čak 22% državljana te zemlje u dobi između 16 i 34 godine puši kanabis barem jednom godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:18