ŽELI BITI AMBASADORICA

ČEŠKI DRŽAVNI VRH ODUŠEVLJEN IDEJOM DA TRUMPOVA BIVŠA ŽENA KRENE U DIPLOMATSKU AVANTURU 'Ivana je izvrstan izbor, Washington nema bolje od nje'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2016. u 22:17

Businesswoman Ivana Trump enters the stage during the 17th Life Ball in Vienna May 16, 2009. Life Ball is Europe's largest annual AIDS charity and the organisers this year hope to raise more than 1 million euros (about $1.6 million) to help people living with HIV. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA ENTERTAINMENT BUSINESS SOCIETY) - RTXHW0P
Leonhard Foeger / REUTERS

Predsjednik Miloš Zeman i drugi češki politički čelnici su oduševljeno reagirali na ideju Ivane Trump, bivše supruge češkog podrijetla novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, da postane veleposlanica Sjedinjenih Država u Pragu.

"To bi bio izvrstan izbor", reagirao je češki predsjednik Miloš Zeman koji je već srdačno pozdravio izbor Donalda Trumpa i koji i sam želi biti "češki Donald Trump". "Washington ne može poslati Pragu bolju veleposlanicu", istaknuo je Zeman u priopćenju objavljenom u srijedu.

"Ako gospođa Trump to želi i ako tako odluči predsjednik Trump, veze između Sjedinjenih Država i Češke će biti dodatno učvršćene", rekao je premijer Bohuslav Sobotka na državnom radiju CRo.

Ivana Trump, rođena 1949. kao Ivana Zelnickova u Gottawaldovu, danas Zlinu, na istoku sadašnje Češke, nedavno je povjerila listu New York Post da želi postati veleposlanica u Pragu.

"Predlažem da me imenuju veleposlanicom u Češkoj", izjavila je u petak, prenosi taj dnevni list.

Ona drži da bi joj "njezino poznavanje češkog jezika i slava u domovini mogli biti velike prednosti" tijekom eventualne diplomatske misije.

Bivša skijaška trkačica i manekenka koja je postala poslovna žena, Ivana Zelnickova se vjenčala 1977. za Donalda Trumpa s kojim ima troje djece, Donald Jr, Ivanka i Eric), i od njega se razvela 1992.  Njezino imenovanje na mjesto veleposlanice u Pragu bi bio "zanimljiv izbor", izjavio je Tomas Prouza, češki državni tajnik za vanjske poslove.

On je podsjetio da je među američkim veleposlanicima u Pragu u prošlosti bilo vrlo malo profesionalnih diplomata.

Bivša hollywodska zvijezda "Shirley Temple Black je bila izvrsna veleposlanica svoje zemlje u Pragu u vrijeme 'Baršunaste revolucije' 1989.", rekao je Prouza.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo