VRŠITELJ DUŽNOSTI

Češki predsjednik planira po drugi put imenovati Babiša za premijera

Miloš Zeman i Andrej Babiš
 Profimedia, CNC - zpravodajství

Češki predsjednik Miloš Zeman namjerava prije sredine lipnja po drugi puta imenovati Andreja Babiša premijerom, potvrdio je u ponedjeljak šef države, a agencije ocjenjuju da bi taj potez mogao ubrzati formiranje nove vlade.

Babišova centristička stranka ANO postigla je koalicijski sporazum sa socijaldemokratskom strankom, koji još uvijek čeka na odobrenje članova stranke lijevog centra.

Rezultati internog glasovanja među socijaldemokratima očekuju se do kraja mjeseca.

"Sigurno ću Andreja Babiša imenovati premijerom do 15. lipnja", kazao je Zeman.

Češki predsjednik je prvi puta Babiša imenovao premijerom u prosincu, ali je njegova manjinska vlada mjesec dana kasnije izgubila glasovanje o povjerenju te od tada vlada kao vršitelj dužnosti šefa vlade.

Babiš traži od Zemana drugi mandat kako bi išao na novo izglasavanje povjerenja i postao stalni premijer. Njegova stranka ANO je na izborima u listopadu 2017. osvojila najviše mjesta u parlamentu, ali nije imala većinu. Koalicija sa socijaldemokratima bi i dalje predstavljala manjinsku vladu. S 93 od 200 mjesta u donjem domu, trebat će joj 'ad hoc' potpora male komunističke stranke.

Ukoliko bi se koalicijski sporazum sa socijaldemokratima raspao, prijevremeni izbori bi se mogli održati sljedećeg proljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:00