POZVALI ODASLALI I ISTOMIŠLJENICIMA

ČETIRI OPORBENE STRANKE POZVALE NA FORMIRANJE EUROPSKOG BLOKA U SRBIJI Okupljanje dolazi nakon najave o smanjenju izbornog praga s pet na tri posto

 ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Koalicija Vojvođanski front, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum i Slobodno Pančevo pozvali su u srijedu na formiranje Europskog bloka u Srbiji, objavljeno je u zajedničkom priopćenju, uz poziv političkim istomišljenicima da se pridruže toj novoj oporbenoj koaliciji u Srbiji.

Okupljanje stranaka, političkih skupina i udruga liberalno-građanske provenijencije, s namjerom da formiraju Europski blok, uslijedilo je nakon najave o smanjenju izbornog praga s pet na tri posto.

Zastupnici vladajuće koalicije, predvođene Srpskom naprednom strankom, uputili su u međuvremenu Skupštini Srbije prijedlog izmjena zakona koje bi omogućile promjenu izbornog praga prije parlamentarnih izbora, koji bi trebali biti održani koncem travnja.

Stranke koje namjeravaju izići na izbore u okviru skupine Europski blok ocijenile su da "aktualni autoritarni i centralistički režim nema kapacitete za ubrzanje proces eurointegracija, a posjeduje i kroničan deficit entuzijazma u pregovaračkom procesu".

"Mi smo alternativa i nacionalističkoj oporbi koja je vezana za službeni Kremlj“, navodi se u zajedničkom tekstu poziva koji su usuglasile stranke i koalicije Europskog bloka.

Po njihovoj ocjeni, Srbiji je "neophodna europska perspektiva, jer samo moderna i demokratska Srbija može sprečiti daljnje propadanje društva".

Istaknuto je kako Europski blok treba okupiti stranke i organizacije koje bi kao prioritet svog djelovanja postavile bitno ubrzanje procesa europskih integracija. Takav blok, kako je poručeno, " bit će brana nacionalističkoj politici ratova i mržnje, koja je devedesetih godina dominirala našom zemljom i dovela nas na rub propasti".

U tekstu poziva na uključivanje u Europski blok također se ističe kako samo demokratska i europska Srbija može biti partner svim susjedima u regiji i jamac mira, stabilnosti i pripadnosti Europskoj uniji i njenom sustavu vrijednosti.

Upozorava se na činjenicu da mladi svoju perspektivu sve češće vide u inozemstvu te poziva na uspostavu pravne države i decentraliziranje vlasti.

"Poštovanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda mora biti prioritet, a ne nužno zlo. Ohrabrujemo istomišljenike da nam se pridruže – ujedinimo Srbiju na europskom putu“, poručeno je u pozivu.

Koaliciju Vojvođanski front čine Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Crnogorska partija, Rumunska partija, Forum V21.

Građanski demokratski forum, koji predvodi odvjetnik Aleksandar Olenik, nastao je kao frakcija Pokreta slobodnih građana, koji danas vodi glumac Sergej Trifunović, dok se Stranka moderne Srbije izdvojila iz pokreta Dosta je bilo.

Vodeća oporbena koalicija, Savez za Srbiju, najavila je bojkot izbora tvrdeći, među ostalim, da nema uvjeta za poštenu izbornu kampanju s obzirom da vlast kontrolira većinu elektroničkih i tiskanih medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:12