PREGOVORI SE NASTAVLJAJU

Četvero ubijenih u prosvjedima u Sudanu, vojna vlast poručuje kako neće dopustiti kaos

 REUTERS

Sudansko vladajuće vojno vijeće upozorilo je kako neće dopustiti "kaos" nakon što je četvero ljudi ubijeno u nasilju koje je izbilo nakon dogovora o političkoj tranziciji između generala i prosvjednih skupina.

Snažna pucnjava čula se u glavnom gradu u noći na ponedjeljak, no nije jasno što je potaknulo sukobe.

Jedan policajac i tri prosvjednika ubijeni su u Khartoumu, a brojni drugi prosvjednici su ozljeđeni, izvijestila je državna televizija.

Prijelazno vojno vijeće, koje je preuzelo vlast nakon što je vojska prošlog mjeseca svrgnula dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira, za nasilje je okrivilo protivnike koji su nezadovoljni prijelaznim sporazumom.

"Iza ovoga stoje skupine koje marljivo rade na tome da prekinu bilo kakav napredak u pregovorima", poručili su.

Iz Vijeća su rekli kako neće dopustiti ugrožavanje sigurnosti građana.

"Pripadnici (paramilitarne) Rapid Support Force i vojske neće ispaliti niti jedan metak na našu braću koja prosvjeduje, no ponavljamo: ne dozvoljavamo kaos", poručili su.

Prosvjednici su rekli kako su kontrarevolucionari povezani s Bashirom započeli nasilje u ponedjeljak. Ovo su prve smrti povezane s prosvjedima u Khartoumu u posljednjih nekoliko tjedana.

Vojno vijeće i snage oporbenog saveza Deklaracije slobode i promjene u ponedjeljak su rekli kako su dogovorili raspodjelu ovlasti za tranziciju nakon svrgnuća i uhićenja Bashira.

Poručili su kako su se dogovorili o dužnostima i autoritetu suverenih, izvršnih i zakonodavnih tijela.

Pregovori bi se trebali nastaviti u utorak kako bi raspravili o dvije sporne točke: vojno-civilnoj ravnoteži moći u tranzicijskom tijelu, te duljini tranzicije prije izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:01