PREGOVORI SE NASTAVLJAJU

Četvero ubijenih u prosvjedima u Sudanu, vojna vlast poručuje kako neće dopustiti kaos

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2019. u 16:29

Sudanese protesters cheer as they burn tyres and barricade the road leading to al-Mek Nimir Bridge crossing over Blue Nile; that links Khartoum North and Khartoum, in Sudan May 13, 2019. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah
REUTERS

Sudansko vladajuće vojno vijeće upozorilo je kako neće dopustiti "kaos" nakon što je četvero ljudi ubijeno u nasilju koje je izbilo nakon dogovora o političkoj tranziciji između generala i prosvjednih skupina.

Snažna pucnjava čula se u glavnom gradu u noći na ponedjeljak, no nije jasno što je potaknulo sukobe.

Jedan policajac i tri prosvjednika ubijeni su u Khartoumu, a brojni drugi prosvjednici su ozljeđeni, izvijestila je državna televizija.

Prijelazno vojno vijeće, koje je preuzelo vlast nakon što je vojska prošlog mjeseca svrgnula dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira, za nasilje je okrivilo protivnike koji su nezadovoljni prijelaznim sporazumom.

"Iza ovoga stoje skupine koje marljivo rade na tome da prekinu bilo kakav napredak u pregovorima", poručili su.

Iz Vijeća su rekli kako neće dopustiti ugrožavanje sigurnosti građana.

"Pripadnici (paramilitarne) Rapid Support Force i vojske neće ispaliti niti jedan metak na našu braću koja prosvjeduje, no ponavljamo: ne dozvoljavamo kaos", poručili su.

Prosvjednici su rekli kako su kontrarevolucionari povezani s Bashirom započeli nasilje u ponedjeljak. Ovo su prve smrti povezane s prosvjedima u Khartoumu u posljednjih nekoliko tjedana.

Vojno vijeće i snage oporbenog saveza Deklaracije slobode i promjene u ponedjeljak su rekli kako su dogovorili raspodjelu ovlasti za tranziciju nakon svrgnuća i uhićenja Bashira.

Poručili su kako su se dogovorili o dužnostima i autoritetu suverenih, izvršnih i zakonodavnih tijela.

Pregovori bi se trebali nastaviti u utorak kako bi raspravili o dvije sporne točke: vojno-civilnoj ravnoteži moći u tranzicijskom tijelu, te duljini tranzicije prije izbor.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo