DVOSTRUKI AGENT

CIA bombaša samoubojicu dočekala rođendanskom tortom

Liječnik Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, kojeg su vrbovali jordanski obavještajci, ustvari je bio dvostruki agent
 AFP

WASHINGTON - Operativcima američke Središnje obavještajne agencije (CIA) toliko je bilo drago što će upoznati špijuna za kojeg su vjerovali kako će im pomoći razotkriti čelnike al-Qa'ide da su planirali i rođendansku proslavu tijekom njegova posjeta u prosincu, potvrdili su bivši i sadašnji američki dužnosnici, a prenosi AP.

Bila je spremna i rođendanska torta. No, prije nego su ispitali svoj zlatni izvor, on je aktivirao razornu bombu te ubio sebe i još sedam CIA-inih agenata u jednom od najsmrtonosnijih napada u povijesti Agencije . Naime, 36-godišnji liječnik Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, kojeg su vrbovali jordanski obavještajci, ustvari je bio dvostruki agent.

Bombaški napad u bazi na jugoistoku Afganistana ne samo da je oslabio američke obavještajne operacije, nego je pokrenuo raspravu unutar CIA-e je li takav, emocionalni pristup primjeren. Ravnatelj CIA-e odbacio je nagađanja da su za napad krivi sugurnosni propusti, no ostaje nejasno zašto je oko al-Balawija bio toliko veliki broj agenata kada je detonirao eksploziv.

Bivši obavještajci pojašnjavaju kako nije neobično da CIA-ini agenti špijunima daju rođendanske torte ili male darove. Time opuštaju atmosferu, ali i daju do znanja doušniku da je važan i značajan. - No, to se radi tek nakon što uspostavite kontakt, a ne na prvom sastanku - kaže bivši CIA-in agent Bruce Riedel.

Takve su proslave obično diskretne, a nazočan je jedan ili dva agenta.

U ovom je slučaju al-Balawi bio okružen velikim brojem obavještajaca pa je u detonaciji poginulo sedmero ljudi, a šestero je ranjeno. CIA je dosad samo jednom u povijesti u jednom danu doživjela tako velik gubitak: u Beirutu, 1983. godine, kad su se teroristi kamionom punim eksploziva zaletjeli u zgradu američke ambasade. U tom je napadu poginulo osam agenata.

U intervjuu objavljenom nakon smrti, al-Balawi je objasnio da je očekivao kako će "upoznati cijeli CIA-in tim". Kaže kako je planirao oteti ili ubiti svog jordanskog kontakta, no prilika da ukloni čitav CIA-in tim bila je previše primamljiva. - Planirali smo jedno, a dobili veći dar, dar od Allaha koji nam je poslao vrijedan plijen: Amerikance, i to iz CIA-e - izjavio je al-Balawi.

Njegovi kontakti s jordanskim obavještajcima, jednim od CIA-inih najvjernijih partnera na Bliskom istoku, učinili su ga vjerodostojnim izvorom u očima Amerikanaca koji su očekivali da će im dati važne podatke o drugom čovjeku al-Qa'ide, Aymanu al-Zawahriju. Nisu ga ni pretražili.

Usprkos tim činjenicama, Panetta i dalje oštro odbacuje mogućnost da je došlo do sigurnosnih propusta, a i glasnogovornik CIA-e George Little za bivše zaposlenike Agencije koji ih kritiziraju imao je samo oštre riječi. - Ne znaju sve podatke o ovom slučaju, a napadaju one koji su bili na prvoj crti, uključujući i one koji su poginuli. To je sramota - rekao je Little.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:08