SLUČAJ KHASHOGGI

CIA IZA ZATVORENIH VRATA ODRŽALA SASTANAK S AMERIČKIM SENATORIMA 'Nema sumnje, ubojstvo je naredio saudijski princ. Taj čovjek je lud i opasan!'

 
Mohamed bin Salman
 REUTERS

Američki senatori kazali su novinarima da su uvjereni kako je saudijski princ povezan s ubojstvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja BBC.

Naime, direktorica CIA-e Gina Haspel danas je iza zatovrenih vrata razgovarala s vodećim ljudima Senata. Kako je poznato, CIA je zaključila da je princ Mohamed bin Salman "vjerojatno naredio" ubojstvo Khashoggija, koje se dogodilo u saudijskom konzultatu u Instanbulu. CIA ima dokaz da je princ izmjenjivao poruke sa Saudom as-Qahtanijem, koji je navodno nadgledao ubojstvo.

U.S. Central Intelligence Agency (CIA) Director Gina Haspel (R) leads former CIA directors including George Tenet, Porter Goss and John Brennan as they depart after paying their respects to former U.S. President George H. W. Bush as his body lies in state inside the Rotunda of the U.S. Capitol in Washington, U.S., December 4, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst
REUTERS
Direktorica CIA-e Gina Haspel

No, američki predsjednik Donald Trump kazao je da CIA-in nalaz nije nepobitan, pa su tako i američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane James Mattis prošlog tjedna kazali senatorima da nema izravnog dokaza o uključenosti princa Mohameda bin Salmana u ubojstvo.

Senator Lindsey Graham kazao je pak danas da je "vrlo uvjeren" kako je bin Salman unaprijed znao za ubojstvo. Ovaj republikanski senator iz Južne Karoline opisao je saudijskog vlastodršca kao "ludog" i "opasnog".

U.S. Senator Lindsey Graham (R-SC) speaks to reporters after attending a closed-door briefing, on the death of the journalist Jamal Khashoggi, by Central Intelligence Agency (CIA) Director Gina Haspel at the U.S. Capitol in Washington, U.S., December 4, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst
REUTERS
Senator Lindsey Graham

"Morate biti svojevoljno slijepi da ne zaključite kako su ovo orkestrirali i organizirali ljudi pod zapovjedništvom MBS-a", kazao je senator Graham, koristeći inicijale saudijskog princa.

Senator Graham kazao je da ne može podržati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dok god je princ bin Salman na vlasti, pa tako i rat u Jemenu.

"Nema zadimljenog pištolja, tu je zadimljena pila", kazao je, misleći na način kako je raskomadano Khashoggijevo tijelo.

Senator Bob Menendez kazao je da je "sada uvjereniji nego prije" kako je princ sudjelovao u tome. Rekao je da SAD mora "poslati jasnu i nedvosmislenu poruku da takva djela nisu prihvatljiva na svjetskoj pozornici".

Senator Bob Corker kazao je da nimalo ne sumnja da je "princ MBS naredio ubojstvo". Dodao je pritom: "Kad bi bio pred porotom, bio bi proglašen krivim za 30 minuta."

Senator Bob Corker (R-TN) speaks to the media after a closed briefing for senators about the latest developments related to the death of Saudi journalist Jamal Khashoggi on Capitol Hill in Washington, U.S., November 28, 2018.      REUTERS/Joshua Roberts
REUTERS
Senator Bob Corker obraća se medijima nakon briefinga o smrti Khashoggija

Corker je pritom primjetio da predsjednik Donald Trump dozvoljava ubojstvo novinara odbijanjem da osudi saudijskog princa, prenosi BBC.

Republikanski senator Richard Shelby kazao je da bi "netko" trebao biti kažnjen. "Pitanje je sada kako odvojiti saudijskog princa i njegovu skupinu od nacije?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:24