NOVA KNJIGA: 'UBITI PAPU'

CIA podmetnula Bugarskoj atentat na Ivana Pavla II.

Novinarski dvojac tvrdi da je komunističku urotu protiv pape izmislila CIA

RIM - CIA je pokušala podmetnuti Bugarskoj krivnju za atentat na papu Ivana Pavla II. kako bi diskreditirala komuniste, tvrde autori nove knjige pod naslovom “Ubiti papu: Istina o atentatu na Ivana Pavla II.”. Godinu dana nakon što je Turčin Mehmet Ali Agca 13. svibnja 1981. ispalio četiri hica iz velike blizine na tadašnjeg poglavara Katoličke crkve i teško ga ranio, američki su obavještajci izišli u javnost s pričom da je atentator bio povezan s bugarskom tajnom policijom i da je u sve umiješan i ruski KGB.

Udariti na komuniste

Cilj je bio diskreditirati komunističke režime, no autori upravo objavljene knjige tvrde da je ta danas općeprihvaćena teorija o napadu komunista na papu izmišljena. Novinar La Repubblice Marco Insaldo, koji je s turskim kolegom Yaseminom Taskinom potpisao knjigu, uvjeren je da je “bugarska veza” fikcija koju je izmislila CIA. Agca je, tvrdi Insaldo, posjećivao Bugarsku prije atentata zbog poslova koje je imao s bugarskim podzemljem, a pokušao je ubiti Pavla Ivana II. isključivo zbog fanatične mržnje ultrancionalističke proislamske turske organizacije Sivi vukovi kojoj je pripadao. - Tadašnji državni tajnik Alexander Haig zatražio je od CIA-e da iskopa nešto što bi se moglo iskoristiti protiv komunista, a agencija je odlučila iskoristiti saznanja o povezanosti Agce s Bugarskom.

To je ‘smeće’

Talijanska tajna služba u suradnji s Amerikancima natjerala je Agcu da prizna vezu s Bugarima, no on je to kasnije povukao - kaže Insaldo. Sudac Ferdinando Imposimato koji je je vodio istragu o atentatu istaknuo je kako je knjiga “smeće”. U intervjuu za poljske medije ponovio je kako je komunistima smetao papa iz istočne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:11