POKRENUTA ISTRAGA

CIJELA DRŽAVA U STRAHU NAKON ŠTO SU U JAGODAMA PRONAĐENA - IGLE Prodaja voća obustavljena: 'Ovo je iznimno okrutan zločin!'

Joshua Gane / FACEBOOK

 

Australski ministar zdravlja Greg Hunt naredio je da Agencija za hranu Australije i Novog Zelanda istraži zašto su se u jagodama diljem države počele pojavljivati igle za šivanje, piše BBC. "Ovo je iznimno okrutan zločin i napad na javnost", rekao je Hunt.

Kutije s kontaminiranim jagodama dosad su pronađene u šest australskih saveznih država i teritorija. Jedan je muškarac nakon konzumacije jagode u kojoj je bila skrivena igla završio na liječenju u bolnici.

Nekoliko proizvođača povuklo je svoje proizvode iz trgovina, a novozelandski supermarketi Countdown i Foodstuffs prestali su prodavati australske jagode zbog sigurnosti.

Lokalne vlasti također istražuju slučaj, no ta istraga za sada nije urodila plodom.

Prvi slučaj kontaminiranog voća prijavljen je prošlog tjedna u australskoj saveznoj državi Queensland, a nakon toga su uslijedile prijave u Novom Južnom Walesu, Viktoriji, Teritoriju australskog glavnog grada, Južnoj Australiji i Tasmaniji.

Joshua Gane / FACEBOOK

Uzgajivači i policija sugeriraju da je možda riječ o djelima imitatora.

Vlada savezne države Queensland za informacije o slučaju nudi 100 tisuća australskih dolara (457 tisuća kuna). "Zašto bi neka osoba zdrave pameti poželjela ugroziti nečije nedonošče ili dijete", rekla je australska premijera Annastacia Palaszczuk u subotu.

Iz Udruge kvinslandških uzgajivača jagoda rekli su da postoji mogućnost da je igle u jagode stavio "nezadovoljni zaposlenik", a Udruga se također brine da bi ova pojava mogla naštetiti industriji koja na godišnjoj razini vrijedi otprilike 130 milijuna australskih dolara.

Policija međutim kaže se u ovom trenutku ne zna ništa konkretno o slučaju.

Stručnjaci za sigurnost savjetuju svima da prije konzumacije jagoda voće prvo narežu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo