ANTIČKA IGRA

CIJELA JE DRŽAVA ZBOG OVOG DJEČAKA POLUDJELA ZA SHOGIJEM! Kako je tinejdžer obaranjem starog rekorda zapalio naciju: 'Vratio je snove našem narodu'

Sota Fujii, sa shogi pločom na kojoj figure ispisuju brojku 29
 REUTERS

Više od 7,4 milijuna ljudi gledalo je online 14-godišnjeg Japanca kako obara rekord star 30 godina u igri shogi - japanskoj tradicionalnoj verziji šaha - kada je pobijedio u 29 mečeva za redom, javlja Guardian.

Mladi Sota Fujii postao je medijska zvijezda koja je pobudila novi interes Japanaca za ovu igru. Fujii je jučer zabilježio svoju 29. pobjedu zaredom u partiji koja je trajala dulje od 11 sati. Prethodni rekord od 28 pobjeda za redom postavio je 57-godišnji Hiroshi Kayama, 1987. godine.

- Nisam mogao ni zamisliti da ću pobijediti 29 puta za redom, osjećam se sretno, ali sam i vrlo iznenađen, rekao je Fujii novinarima nakon meča.

Mladi je igrač dobio čestitke i od japanskog premijera Shinza Abea. 'Mlada je sila danas ispisala novu povijest. Mislim da je to pobjeda koja je dala nadu i snove japanskom narodu', rekao je Abe.

Fujii je privukao pažnju medija i javnosti kada je prošlog prosinca počeo svoju profesionalnu shogi karijeru, i počeo nizati pobjede. U Japanu je znatno narastao interes za ovu stoljećima staru igru, pa je porasla i prodaja knjiga o shogiju, te su brojna djeca počela učiti pravila.

Fujii je počeo igrati s pet godina, nakon što mu je baka poklonila dječju verziju igre. Nakon što je počeo redovito pobjeđivati djeda, krenuo je na tečajeve shogija. Uz profesionalno igranje i dalje redovito pohađa školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:53