TRAGEDIJA U AUSTRALIJI

CIJELA NACIJA U ŠOKU NAKON ŠTO SI JE DJEVOJČICA KOJU SU SVI ZNALI IZ REKLAMNIH KAMPANJA ODUZELA ŽIVOT Bila je žrtva strašne pošasti na internetu

 
 Facebook

Australiju je potresla vijest da si je 14-godišnja djevojčica Amy 'Dolly' Everett, koja je kao mala bila zaštitno lice legendarnog šešira marke Akubra, oduzela život nakon konstantnog online maltretiranja.

U objavi na Facebooku, njezin otac je rekao da mu je namjera podići svijest o bullyingu, kako 'smrt njegove kćeri ne bi bila uzaludna'. Naime, u Australiji jedno od pet djece kaže da su bili izvrgnuti bullyingu u prošloj godini.

U svojem emotivnom statusu na društvenoj mreži, Dollyn otac Tick Everett nije iznio detalje zlostavljanja, no rekao je kako je Dolly željela pobjeći od zla u ovome svijetu. Rekao je i da se nada da će njezina smrt pridonijeti spašavanju djece koja su u sličnoj situaciji.

Također je na Dollyin sprovod pozvao i njezine zlostavljače kako bi mogli svjedočiti 'potpunom uništenju koje su prouzročili'.

'Dolly je bila draga, brižna, prekrasna duša', rekao je njezin otac te podijelio crtež koji je Dolly napravila nedugo prije smrti koji prikazuje mršavu figuru izvinutu unatrag s riječima ispod: 'Govori čak i ako ti se glas trese.'

'Ova poruka pokazuje na kako je strašnom mjestu naš prelijepi anđeo bio', rekao je Dollyin otac.

Obitelj želi pokrenuti zakladu koja bi pomagala svim mladima koji se bore s nasiljem, depresijom i razmišljaju o samoubojstvu.

Čak je i tvrtka Akubra, čije je zaštitno lice Dolly bila, priopćila da se ovdje moglo raditi o bilo čijoj kćeri te da je ključna podrška prijatelja i obitelji.

'Budite prijatelj i provjerite kako su vaši bližnji', stoji u objavi Akubre.

Prema Nacionalnom centru za borbu protiv nasilja Australije, stopa nasilja jest u padu, no povećala se stopa online nasilja.

'Ono što je drugačije kod cyberbullyinga je da ono može trajati bez prestanka, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu', rekao je Jeremy Blackman iz Nacionalnog centra.

'Još jedan važan faktor je anonimnost na internetu zbog koje zlostavljačima može biti teško suosjećati sa svojim žrtvama.'

Unatoč svim akcijama i projektima, mladi i dalje nerado prijavljuju bullying. I dok stopa samoubojstava u općoj populaciji u Australiji pada, u porastu je kod dobne skupine između 15 i 24 godine, navodi BBC.

Tick Everett / Facebook

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:14