BOJKOT

Cijelo selo odbilo glasati dok ne dobije željeznički priključak

 Ronald Goršić / CROPIX

LISABON - Svih 1600 birača male općine Muro odbilo je u nedjelju glasati na portugalskim predsjedničkim izborima, nalazeći u bojkotu priliku da zatraže ispunjenje njima važnog zahtjeva - priključenja na mrežu prigradske željeznice grada Porta.

"Birališta su bila otvorena od 8 do 11 sati, što je zakonski minimum, ali nijedan birač nije glasao, svo se stanovništvo solidariziralo", rekao je zadovoljni općinski načelnik Carlos Martins.

Portugalske željeznice ukinule su 2002. liniju do te općine s 2000 ljudi i time je prometno izolirale, iako je tek petnaestak kilometara udaljena od drugog najvećeg grada u zemlji.

"Odlasci k liječniku, prijevoz djece do škole i odlazak na posao, sve je postalo komplicirano", objašnjava Maria Dolores Viveiro, 62-godišnja nezaposlena trgovkinja.

Priključak na podzemnu prigradsku željeznicu grada Porta predviđen je u nekoj budućnosti, ali ne zna se kad će se to dogoditi. Sadašnji završetak prigradske pruge samo je tri kilometra udaljen od Mura, čijim stanovnicima ovogodišnji bojkot nije i prvi, jer su to učinili i za predsjedničke izbore 2011. i za europske izbore 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:27