SIMONA DRENIK

ČIME SE DANAS BAVI ŽENA ZBOG KOJE JE HRVATSKA IZAŠLA IZ ARBITRAŽE 'Svi me znaju po graničnom sporu, ali moje je polje rada puno šire'

 Facebook

Visoka slovenska državna dužnosnica Simona Drenik, poznata po skandalu koji je prije dvije i pol godine doveo do izlaska Hrvatske iz arbitražnog procesa, odnedavno kao gostujuća docentica predaje kolegij "Gospodarsko pravo 2" na Katoličkom institutu u Ljubljani, objavio je mariborski dnevni list Večer.

Riječ je o privatnoj visokoškolskoj ustanovi osnovanoj prije nekoliko godina, s ambicijom da s vremenom preraste u Katoličko sveučilište, a za sada na njemu djeluje samo Fakultet za poslovne znanosti.

Na službenim stranicama Katoličkog instituta navodi se da je Drenik doktorica pravnih znanosti s područja međunarodnog prava, te docentica za ustavno i međunarodno pravo, s 15-godišnjim stežem u diplomaciji. Od toga je četiri godine vodila sektor za međunarodno pravo u ministarstvu vanjskih poslova, vodila dosje o Lisabonskom ugovoru u vrijeme slovenskog predsjedanja EU, te obavljala niz drugih dužnosti i stručnih poslova u domeni prava, djelatnosti nevladinih organizacija.

Do objave njenih ilegalnih kontakata s tadašnjim slovenskim sucem Jernejem Sekolcem koji je radio u arbitražnom sudu na rješenju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora djelovala je kao slovenska agentica, odnosno predstavnica ministarstva vanjskih poslova. Bila je zaposlena na ministarstvu vanjskih poslova, a kasnije je prešla na rad u ministarstvo pravosuđa, gdje je i sada zaposlena.

Iako su Drenik i sudac Sekolec nakon arbitražne afere podnijeli ostavke, nikad nije razjašnjena uloga slovenske vlade u pokušajima lobiranja kod ad-hoc arbitara, o čemu su posvjedočile objavljene snimke razgovora. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kojega su mediji u Sloveniji svojedobno optuživali da je kriv za taj skandal i da bi zato morao dati ostavku više je puta izjavio da o kontaktima Sekolca i Drenik ništa nije znao.

"Javnost me poznaje prvenstveno kao slovensku agenticu u arbitraži Slovenije i Hrvatske, no moje je stručno djelovanje mnogo raznovrsnije. Imam 15 godina iskustva u slovenskoj diplomaciji, a istodobno sam se posvetila istraživačkom i pedagoškom radu", kazala je predstavljajući svoju odluku da predaje na Katoličkom institutu, prenio je mariborski list Večer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:43