NAROD NEZADOVOLJAN

ČINI SVE KAKO BI UTIŠAO ŠTRAJKOVE DILJEM ZEMLJE Emmanuel Macron najavio da će se odreći predsjedničke mirovine koja bi iznosila 6000 eura mjesečno

Oko šest tisuća eura mjesečno odrekao se kako bi smirio štrajk i prosvjede javnosti koja se protivi reformi
Emmanuel Macron
 Ludovic Marin / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je kako će se odreći svoje mirovine u namjeri da utiša štrajkove koji su diljem zemlje paralizirali promet.

Zbog masovnog prosvjeda koji je 5. prosinca na ulice izveo tisuće ljudi, blokirane su mnoge prometnice, škole i bolnice.

Promjene

Francuzi su u štrajk krenuli zbog mirovinske reforme. Francuski premijer Edouard Philippe najavio je kako će prijeći na bodovni mirovinski sustav za generacije rođene od 1975. nadalje, postupno će ukinuti specijalni režim za određena zanimanja i pomaknuti dobnu granicu za mirovinu sa 62 na 64 godine.

Nezadovoljstvo

Oko 69 posto Francuza protivi se reformi. Zbog blokada željeznica, nastao je kaos u prometu, a mnogi putnici koji su imali planova za Božić i blagdane, bili su osuđeni pronaći neki drugi oblik prijevoza ili odustati od planova. Predsjednik Macron stoga je odlučio kako će možda najava da se odriče svoje predsjedničke mirovine, a koja bi iznosila 6000 eura mjesečno, mogla ublažiti nezadovoljstvo naroda.

Njegov ured je dodao i da predsjednik neće prihvatiti mjesto u Ustavnom sudu kojeg francuski predsjednici automatski dobivaju, a s čime dolazi i mjesečna naknada od 13.500 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:12