KADROVSKE PROMJENE

ČISTKA U SAUDIJSKOJ ARABIJI Kralj posmjenjivao niz visokopozicioniranih suradnika mladog prestolonasljednika

Prijestolonasljednik Mohamed bin Salman
 REUTERS

Saudijski kralj Salman imenovao je bivšeg ministra financija Ibrahima al-Assafa za novog ministra vanjskih poslova, u sklopu velike rekonstrukcije vlade koja uključuje izmjene na ključnim sigurnosnim funkcijama, prenose u četvrtak saudijski državni mediji.

Rekonstrukcija se događa u vrijeme velikog pritiska na saudijsku vladu zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u listopadu.

Assaf je zamijenio Adela al-Jubeira koji je premješten na više savjetničku dužnost državnog tajnika za vanjske poslove.

Jubeir, jedan od najčešćih javnih zastupnika Rijada, zamijenjen je dok se kraljevstvo bori spriječiti rezolucije američkog Senata koje pozivaju na prekid američke vojne potpore ratu u Jemenu i okrivljuju princa prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, stvarnog vladara Saudijske Arabije, za Khashoggijevo ubojstvo.

Rijad kaže da su rezolucije temeljene na nedokazanim tvrdnjama.

Assaf je za kratko bio priveden u protukorupcijskom udaru koji je započeo princ prestolonasljednik Mohammed prošle godine, ali je za nekoliko tjedana oslobođen iz pritvora u Rijadovu hotelu Ritz-Carlton nakon što je oslobođen svih optužba.

Kralj je imenovao i princa Abdullaha bin Bandar bin Abdulaziza na funkciju čelnika nacionalne garde te je naredio promjene u političkom i u vijeću za sigurnost.

General Kalid bin Qirar al-Harbi imenovan je šefom za opću sigurnost, dok je Musaed al-Aiban imenovan savjetnikom za državnu sigurnost.

Kralj Salman je isto tako naredio stvaranje saudijske svemirske agencije kojom će predsjedati njegov 62-godišnji sin princ Sultan bin Salman. Princ Sultan je čelnik saudijskog povjerenstva za turizam i nacionalnu baštinu. Poznat je kao prvi arapski i muslimanski astronaut koji je 1985. letio u misiji NASA-inog shuttlea Discovery.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:10