VELIKI OBRAT

‘Čitala sam članak o transplantaciji svinjskog srca, a kad sam vidjela ime, skoro sam pala u nesvijest‘

‘Ključno načelo u medicini je liječiti svakoga tko je bolestan, bez obzira tko je i kakva je njegova povijest.‘
 University of Maryland School of Medicine

Prije tri dana svijet je obišla senzacionalna vijest da su srčanom bolesniku iz Marylanda kirurzi presadili srce genetski modificirane svinje. To je bila prva uspješna transplantacija svinjskog srca u čovjeka, a priča o pacijentu Davidu Bennettu (57) dobila je zanimljivi zaplet.

Leslie Shumaker Downey bila je kod kuće i čuvala svoje dvoje unučadi kada je dobila poruku na mobitelu, prenosi Washington Post.

image
University of Maryland School of Medicine

Kći joj je poslala poveznicu na članak o 57-godišnjem muškarcu s terminalnom srčanom bolešću koji je tri dana ranije u medicinskom centru Sveučilišta Maryland dobio srce genetski modificirane svinje.

- Kakav veliki napredak za znanost... - pomislila je Downey čitajući naslov. Zatim joj je telefon ponovno zazvonio.

- Mama... - rekla joj je kći i poručila da obrati pozornost na ime čovjeka.

Ukočila se. Čovjek koji je nazvan "pionirom medicine", David Bennett, bio je isti čovjek koji je 1988. osuđen da je sedam puta nožem izbo njezinog mlađeg brata koji je zbog ozljeda ostao zauvijek paraliziran. Edward Shumaker proveo je sljedećih 19 godina u invalidskim kolicima prije nego što je 2005. doživio moždani udar i umro dvije godine kasnije, tjedan dana prije svog 41. rođendana.

- Ed je patio - rekla je Downey za Washington Post.

- Godinama smo proživljavali traumu, cijela obitelj se s tim morala nositi - dodala je.

Prema njezinim priječima, nakon što je Bennett izašao iz zatvora odsluživši kaznu za napad nožem, “nastavio je živjeti mirnim i ugodnim životom".

- Sada ima drugu priliku s novim srcem, ali voljela bih, barem po mom mišljenju, da je druga prilika pripala nekome tko to zaslužuje - rekla je Downey.

Više od 106 tisuća Amerikanaca nalazi se na državnoj listi čekanja za transplantaciju organa, a 17 ljudi umire svaki dan ne dočekavši organ koji im je potreban. Suočeni s takvim nedostatkom, nekim obiteljima se može učiniti da čini nesavjesnim da se osuđenima za nasilne zločine omogući zahvat koji spašava život koji je mnogima očajnički potreban.

No, većina liječnika ne dijeli to mišljenje. Ne postoje zakoni ili propisi koji zabranjuju nekome s kriminalnom prošlošću da bude kandidat za transplantaciju ili bude podvrgnut eksperimentalnom postupku.

- Ključno načelo u medicini je liječiti svakoga tko je bolestan, bez obzira tko je i kakva je njegova povijest - rekao je Arthur Caplan, profesor bioetike na njujorškom sveučilištu.

- Mi se ne bavimo odvajanjem grešnika od svetaca. Zločinom se bavi pravna struka - zaključio je.

Iako je to službeni stav saveznih dužnosnika i etičkih povjerenstava zaduženih za propise o transplantaciji, bolnicama se na lokalnoj razini daje pravo diskrecije. Naime, mogu odlučiti koje osobe ispunjavaju uvjete za stavljanje na spomenutu listu čekanja.

Često se u obzir uzimaju i druge opcije, uključujući povijest zlouporabe supstanci ili zatvorenikov rizik od razvoja infekcije dok je u zatvoru.

image
University of Maryland School of Medicine

Medicinski etičari tvrde da kazneno-pravni sustav izriče zatvorsku kaznu, vraćanje odštete ili druge kazne onima koji su osuđeni za teška kaznena djela. Uskraćivanje medicinskih usluga nije dio te kazne, tvrde.

- Ta podjela između pravnog i medicinskog sustava postoji s dobrim razlogom - rekao je Scott Halpern, profesor medicinske etike na Sveučilištu Pennsylvania.

- Imamo pravni sustav osmišljen da odredi naknadu za zločine - rekao je i dodao da imamo zdravstveni sustav čiji je cilj pružanje skrbi bez obzira na osobni karakter ili povijest ljudi.

Predstavnici Medicinskog centra Sveučilišta Maryland odbili su reći znaju li za Bennettovu kriminalnu prošlost.

U pisanoj izjavi, dužnosnici su rekli da bolnica u Baltimoreu pruža "njegu koja spašava živote svakom pacijentu koji uđe na njihova vrata na temelju medicinskih potreba, a ne njihove prošlosti ili životnih okolnosti".

- Ovom je pacijentu transplantacija bila prijeko potrebna - rekli su predstavnici. Ustvrdili su da je odluka o njegovoj podobnosti za transplantaciju je donesena isključivo na temelju njegove medicinske dokumentacije.

U medijskim istupima neposredno nakon povijesne operacije koja je trajala devet sati, Bennettovi liječnici rekli su da su predložili eksperimentalni pristup, jer su smatrali da Bennett ne ispunjava uvjete za normalnu transplantaciju ljudskog srca.

image

Svinjsko srce prije uklanjanja iz svinje.

University of Maryland School of Medicine

Sin pacijenta sa svinjskim srcem, David Bennett Jr., koji radi kao fizioterapeut u Sjevernoj Karolini, rekao je da je nekoliko bolnica odbilo staviti njegovog oca na listu čekanja jer u prošlosti nije slijedio liječničke upute i redovito odlazio na preglede. Također, nije dosljedno uzimao svoje lijekove.

Bennett je u listopadu počeo primijećivati simptome zatajenja srca. Početkom studenog, odveden je na Sveučilište u Marylandu. Dok se Bennett pripremao za moguću smrt, ispričao je njegov sin, raspitivao se o mogućnostima da pomogne drugima tako što će možda donirati svoje organe ili na neki način pomoći u unapređenju medicine.

Ističe da je uživao u svom životu. U kući pokraj njegove živjela je jedna od njegove tri sestre. Volio je raditi kao majstor, navijati za Pittsburgh Steelerse i provoditi vrijeme sa svojih petero unučadi i psom Luckyjem.

Griffith je za New York Times rekao da je Bennettu ponudio opciju svinjskog srca sredinom prosinca.

- Ne možemo vam dati ljudsko srce; ne ispunjavate uvjete. Ali možda možemo upotrijebiti životinjsko srce, odnosno, srce svinje - ispričao je Griffith.

Dodao je da mu je objasnio da to nikada prije nije učinjeno, no vjerovao je u uspjeh transplatacije.

- Nisam bio siguran da me razumije. A onda je pitao: 'Znači li to da ću početi roktati?' - prisjetio se voditelj operacije, Bartley Griffith.

Tijekom novogodišnje noći, savezni dužnosnici dali su hitnu dozvolu za eksperimentalni postupak.

- Ili će umrijeti ili ćemo uspjeti izvesti ovu transplantaciju. Nema drugih opcija - rekao je Bennett dan prije operacije.

Tada je Bennett već tjednima bio prikovan za bolnički krevet.

- Želim živjeti - rekao je, shvativši da mu ova operacija ne predstavlja drugu, već treću priliku.

image

University of Maryland School of Medicine

Naime, prije više od 30 godina, Bennett je proglašen krivim za tjelesni napad i nošenje skrivenog oružja nakon što je Shumakera izbo nožem.

Osuđen je na 10 godina zatvora i naloženo mu je da isplati odštetu. Kazneno-popravni odjel nije mogao reći koliko je godina kazne Shumaker odslužio niti kada je pušten na slobodu "jer je slučaj zastario". Downey je rekla kako misli da je odslužio oko pet godina.

Shumaker i njegova obitelj također su tužili Bennetta, kojem je naloženo da plati 3,4 milijuna dolara odštete.

Downey je rekla da njezini roditelji nikada nisu dobili "ni novčića" od tužbe, a dizali su kredite za kupnju odgovarajućeg kombija i druge opreme za svog sina.

Dok je Downey čitala o čovjeku kojega hvale zbog svoje hrabrosti, razmišljala je o neizrecivoj boli koju je unio u njezin život.

Downey ne poriče važnost transplantacije, ali je rekla da je "boli vidjeti ljude koji Bennetta nazivaju herojem".

- Dali su mu još jednu priliku za život, ali moj brat Edu nije ju dobio - komentirala je Downey.

Pročitala je brojne članke o transplantaciji, no ime svog brata nije pročitala niti jednom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 04:29