LISTA ROUGH GUIDEA

ČITATELJI POPULARNOG TURISTIČKOG VODIČA ODABRALI NAJLJEPŠE DRŽAVE SVIJETA Prva je Škotska, a stvarno će vas iznenaditi kada vidite gdje je Hrvatska

 
 Zvonimir Barišin / Profimedia, Alamy, Caia Image / Hanza Media

Utjecajni turistički vodič Rough Guide, čija izdanja pokrivaju više od 200 destinacija diljem svijeta, zamolio je svoje čitatelje da glasaju za najljepšu državu svijeta.

Glasovi su se počeli skupljati još prije tri godine, a kompanija je ovih dana ponovno objavila listu od 20 najljepših država svijeta, kako su ih izabrali njihovi čitatelji putem Facebooka i Twittera.

Lista je vrlo raznolika, od tropskih destinacija poput Vijetnama i Indonezije, preko pitoreskne brdsko-planinske Slovenija do prostrane i prelijepe Kanade. Pomalo iznenađujuće, na prvom mjestu završila je Škotska, čija su "surova" brda, dramatične obale i mistični dvorci najviše oduševili čitatelje.

, Image: 268050906, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Caia Image
Profimedia, Caia Image
Obala Škotske

Na drugom mjestu je Kanada, treći je Novi Zeland koji doista ima "za svakoga po nešto", od prelijepih plaža do snijegom prekrivenih planina, a četvrta je Italija čija bogata arhitektura, kulturna baština, ali i prirodne ljepote nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

, Image: 133735059, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Jezero Bled u Sloveniji

Na 11. mjestu našli su se naši zapadni susjedi iz Slovenije, čija država možda i jeste nešto manjih gabarita, ali se zato diči šarmom manjih gradova i impozantnih prihodnih ljepota poput Triglava ili Postojnske jame. Hrvatska, nama i dalje najljepša, je pak završila na 19. mjestu, iznad Vijetnama koji zatvara listu.

Zvonimir Barišin / Hanza Media

Lista 20 najljepših država svijeta po izboru čitatelja Rough Guidea

1. Škotska

2. Kanada

3. Novi Zeland

4. Italija

5. Južnoafrička Republika

6. Indonezija

7. Engleska

8. Island

9. SAD

10. Wales

11. Slovenija

12. Meksiko

13. Indija

14. Finska

15. Švicarska

16. Peru

17. Norveška

18. Irska

19. Hrvatska

20. Vijetnam

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 01:30