ŠEF WHO-a ZA EUROPU

‘Cjepiva ne prekidaju širenje virusa, već štite pojedinca od teške bolesti i smrti. Čekamo nove vijesti o omikronu‘

Jedan od mogućih scenarija je da bolest s pandemijske situacije pređe na endemsku, rekao je direktor WHO-a za Europu

Hans Kluge

 Vladimir Astapkovich/Sputnik/Sputnik via AFP

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge rekao je u ponedjeljak kako će znanstvenicima biti potrebno još oko dva tjedna da bi više znali o omikron varijanti koronavirusa.

"Ta se varijanta vrlo brzo proučava i trebat će nam još dva ili tri tjedna da saznamo više. Ali zašto je Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta... Zato što (omikron) ima puno više mutacija nego bilo koja varijanta prije nje, što znači da postoji mogućnost da se brže širi i da postoji veća opasnost od ponovne infekcije", poručio je Kluge za Televiziju Crne Gore.

S druge strane, on je podsjetio na beta varijantu koronavirusa koja je također detektirana u Africi, a imala je sposobnost izbjeći imunosni odgovor cjepiva. No na kraju ipak nije postala dominantna varijanta.

Na pitanje zašto je u Europi, i pored velikog broja cijepljenih, stopa transmisije koronavirusa i dalje velika, odgovorio je kako cjepiva ne prekidaju širenje virusa, već štite pojedinca od ozbiljnog obolijevanja i smrtnog ishoda. Samim time, cjepiva, kako kaže, sprečavaju kolaps bolnica.

Kluge je istaknuo da je potrebno provesti ono što on naziva "cjepivo plus pristup", koji predviđa cijepljenje i istodobnu primjenu mjera iz područja javnog zdravlja i preventivne mjere.

Na pitanje hoćemo li se trebati cijepiti svakih šest mjeseci, Kluge ističe da je sad potrebno vidjeti što će se dogoditi nakon boostera.

"Znamo da imunitet koji pruža cjepivo opada, posebno od tridesetog tjedna nakon cijepljenja, zato je predložen booster. Sad treba vidjeti što će se dogoditi nakon boostera", objašnjava Kluge.

Ističe da je jedan od mogućih scenarija da bolest s pandemijske situacije pređe na endemsku.

"Da ovaj virus postane sezonska pojava kao recimo gripa - i tako bi se ljudi jednom godišnje cijepili. To bi bila relativno povoljna situacija", zaključio je Kluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 02:47