SLJEDEĆA META

Wall Street u panici! Wikileaks priprema napad na bankarski svijet

Wikileaks founder Julian Assange speaks the United States and human rights during a press conference at the Geneva press club, in Geneva, Switzerland, Thursday, Nov. 4, 2010. (AP Photo/Keystone, Martial Trezzini)
 AP

LONDON - U rijetkom intervjuu koji je Julian Assange, čovjek koji stoji iza organizacije WikiLeaks , dao Andyju Greenbergu iz magazina Forbes, on najavljuje da je objavljivanje dokumenata iz Pentagona i State Departmenta samo početak velike serije objava. Njegov sljedeći cilj: veliki biznis.

Početkom sljedeće godine, kaže Assange, jedna velika američka banka odjednom će se naći pred činjenicom da je njena uvijek dobro skrivena utroba vidljiva svakome. Deseci tisuća njenih internih dokumenata bit će objavljeni na internetskoj stranici wikileaks.org, a da prije toga nitko neće njene direktore pitati za pristanak, niti će ih itko prije toga upozoriti. Skladište podataka ogolit će na webu sve tajne te financijske tvrtke. Svakome kupcu, svakom konkurentu, svakom regulatoru, koji će nakon toga moći sami donijeti presudu.

Kada će se to dogoditi? O kojoj je banci riječ? Assange o tome ne želi govoriti, tako da je njegove tvrdnje nemoguće danas provjeriti. Ali dosad se uvijek pokazao dosljednim u provedbi svojih prijetnji.

U razgovoru s Forbesovim reporterom u vrtu ispred londonskog stana jednog kišnog prijepodneva u studenom, Assange je usporedio svoje dosadašnje akcije s otkrivanjem inkriminirajućih Enronovih e-mail poruka koje su na kraju završile rušenjem velike američke korporacije.

- To je bilo javno seciranje korporativnog lošeg upravljanja. Ovo što mi sada radimo ja bih nazvao ekosustavom korupcije, rekao je Assange. Nije bio spreman iznjeti dodatne detalje.

- Današnji procesi donošenja odluka posve su slijepi prema neetičnim praksama i zapravo ih podupiru: ne provodi se nikakav nadzor, prioriteti (političkih i korporacijskih) izvršnih šefova danas se prije svega bave ispunjavanjem vlastitih interesa, kaže.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista od srijede

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:32