GLOBALIZACIJA NA DJELU

Rezultati studije: Svaki treći Afrikanac pripada srednjoj klasi, njih čak 313 milijuna

Istraživanje Afričke banke za razvoj trebalo bi promijeniti percepciju o Afrikancima kao ljudima koji isključivo žive u siromaštvu, gladi i beznađu
 SIPA

Jedan od tri Afrikanca pripada srednjoj klasi, rastućoj skupini potrošača u svijetu čiju većinu čine stanovnici Kine i Indije, pokazuje najnovije istraživanje, piše britanski Guardian .

Rekordan broj ljudi u Africi vlasnici su kuća i automobila, korisnici mobilnih uređaja i interneta i sve ih više svoju djecu obrazuje u privatnim školama i na stranim sveučilištima - rezultati su studije Afričke banke za razvoj .

Mthuli Ncube, glavni ekonomski analitičar, tvrdi da bi istraživanje trebalo promijeniti percepciju o Afrikancima kao ljudima koji isključivo žive u siromaštvu, gladi i beznađu.

"Srednju klasu vode specifični faktori kao što je obrazovanje, stoga bismo morali promijeniti naše mišljenje i u suradnji s tom skupinom stvoriti novu Afriku i potruditi se da Afrikanci shvate svoj puni potencijal", rekao je Ncube.

Studija je u svom istraživanju koristila apsolutnu definiciju srednje klase. Stanovnici koji troše između 2 do 20 američkih dolara na dan, što je srazmjerno ostatku svijeta, s obzirom na troškove života gotovo milijarde Afrikanaca.

Rezultati studije pokazali su da se afrička srednja klasa povećala za 34% u odnosu na prošlu godinu, ili za otprilike 313 milijuna ljudi, za razliku od 111 milijuna (oko 26%) 1980. i 196 milijuna (oko 27%) 2000. godine.

U zadnjih 30 godina stopa rasta iznosila je 3,1%. Proporcionalno najbrojniju srednju klasu u Africi imaju Tunis, Maroko i Egipat, dok najmanje pripadnika srednje klase živi u Liberiji, Burundiju i Ruandi.

Većina pripadnika srednje klase u Africi imaju stalne poslove ili vlastite obrte. Naginju skupljem privatnom zdravstvu više nego li državnom zdravstvenom sustavu. Također, obitelji srednje klase imaju manje djece, a više kućnog dohotka troše na prehranu i njihovo obrazovanje.

Prodaja hladnjaka, televizora i mobilnih uređaja dostigla je rekordne brojke u gotovo svim afričkim zemljama. U Gani je 81% vlasnika automobila više u odnosu na razdoblje od prije 5 godina.

Srednja klasa čini najmanje polovicu afričkog BDP-a od ukupnih 1,6 bilijuna dolara.

Također, studija je otkrila da je siromaštvo i dalje duboko ukorijenjeno u Africi. Čak 61% afričke populacije živi s manje od 2 dolara na dan. Njih 21% na dan troši između 2 i 4 dolara.

Na vrhu piramide živi afrička elita od 100.000 ljudi, čiji neto dohodak čini 60% bruto domaćeg proizvoda cijelog kontinenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:07