ZGURANI IZA REŠETAKA

Članu mreže narkobosa Darka Šarića Vrhovni sud Slovenije potvrdio 5000 eura odštete zbog nehumanih uvjeta u pritvorskoj ćeliji

Darko Šarić
 Peđa Milosavljević/CROPIX

Viši sud u Ljubljani potvrdio je presudu kojom je osuđenom na 11 godina zatvora za sudjelovanje u međunarodnoj trgovini drogama dodijeljeno 5000 eura odštete jer je u pritvoru ćeliju površine 7 kvadratnih metara dijelio s još jednim zatvorenikom.

Janez Remškar na visoku je zatvorsku kaznu osuđen početkom godine kao dio međunarodne mreže uvoznika kokaina iz Južne Amerike u Europu, zajedno s osam drugih osoba kojima se od 2010. godine sudilo u Ljubljani u procesu iz slučaja "Balkan Warrior".

Riječ je o mreži povezanoj s narkobosom Darkom Šarićem preko njegove ispostave u Sloveniji.

Kako su prenijeli slovenski mediji, viši sud potvrdio je presudu nižeg suda koji je ocijenio da Remškaru pripada spomenuta odšteta zbog loših i neprimjerenih uvjeta boravka u istražnom pritvoru gotovo dvije godine u nehumanim uvjetima, što je ocijenjeno kršenjem njegovih osobnih prava.

Slične odštete dobili su putem suda ili izvansudskom nagodbom s državom i neki drugi osuđenici iste skupine, tvrdeći da su doživljavali velike patnje u ćelijama u kojima su imali samo tri kvadratna metra na raspolaganju i najviše tri sata boravka izvan njih, te da su osobito ljeti živjeli u nehumanim uvjetima, podnoseći smrad iz toaletnih prostora, sa samo tri sata dopuštenog izlaska iz takvih ćelija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:18