NACRT ZA 3D ORUŽJE

Cody Wilson, koji je proglašen najopasnijom osobom na internetu, tvrdi da se bori za pristup informacijama

 
 Getty images

Prije pet godina tada 25-godišnji radikalni libertarijanac Cody Wilson stajao je na otvorenoj streljani u Teksasu. U ruci je držao 3-D isprintani pištolj koji je nazvao Liberator (Osloboditelj). Naciljao je, povukao obarač i ispucao streljivo kalibra .380 u zemljanu barijeru.

Pištolj se nije zaglavio i nije mu eksplodirao u ruci. Bilo je to prvo uspješno testirano oružje izrađeno kod kuće uz pomoć 3-D printera. Wilson se odvezao kući u Austin, sjeo za kompjuter i na svoju internetsku stranicu učitao nacrt za izradu. Pet godina kasnije, ovog tjedna, federalni sud u Seattleu je nakon više od mjesec dana javnih upozorenja i protestiranja izdao privremenu zabranu objave nacrta, koji je još 2013. uklonjen s interneta.

Američka televizijska kuća CNN razgovarala je s Codyjem Wilsonom o njegovoj kontroverznoj inicijativi da “demokratizira” oružje na internetu. “Riječ je o pristupu informacijama, a po mom mišljenju, ono je uvijek pozitivno. Tako, uostalom, funkcionira sloboda govora i objavljivanja. Je li demokracija opasna ili nije? Treba li vjerovati ljudima?” upitao je Wilson novinare CNN-a.

Na upit smatra li moralno ispravnim da oružje postane dostupno psihički bolesnim osobama, maloljetnicima i kriminalcima, Wilson je odgovorio da se bori za pristup informacijama, a ne oružju. No, na većini fotografija taj 30-godišnjak rođen u Arkansasu pozira s puškama. Na komentar da 20 saveznih zemalja želi blokirati pristup njegovim nacrtima, Wilson je odgovorio: “Već smo ga objavili, to je gotova stvar. Povratka nema.”

Kada je prije pet godina Wilson prvi put uspješno isprobao oružje, učinio je to nakon što je na svojem portalu objavio anarhistički videomanifest u kojem navodi da kontrola oružja više neće biti ista nakon što započne era u kojoj oružje postaje dostupno u samo nekoliko klikova. U međuvremenu je to postala jedna od najvrućih tema u Sjedinjenim Državama zbog epidemije masovnih pucnjava i jedne od najvećih stopa smrtnosti od vatrenog oružja u svijetu. Za takvo stanje krivi se dostupnost oružja i slaba kontrola kupaca u zemlji.

Kako piše Wired, u samo nekoliko dana nakon objave nacrt je preuzet 100.000 puta. Potaknut uspjehom, Wilson je svim snagama krenuo u projekt, odustavši od studija prava na Sveučilištu u Teksasu kako bi potvrdio svoj stav da je tehnologija iznad zakona, piše Wired.

Prijetnja

No, nakon manje od tjedan dana na Wilsonovu adresu stigao je zahtjev State Departmenta da ukloni nacrt ili će protiv njega biti podignuta tužba za kršenje federalnih pravila o izvozu.

Svoj portal Wilson je nakon toga ugasio, no odvjetnik ga je upozorio da mu i za mogućnost da je na nekoliko dana omogućio preuzimanje nacrta inozemnim korisnicima prijeti milijunska kazna i zatvor, požalio se kasnije Wired, koji ga je 2012. uvrstio među 15 najopasnijih ljudi na svijetu, a iduće dvije godine među najopasnije osobe na internetu. Wilson nije odustao.

S nekoliko istomišljenika Wilson je odlučio podnijeti tužbu protiv vlade preoblikujući svoju misiju u borbu za slobodu objavljivanja i pristup informacijama. Tužio je vladu za kršenje drugog amandmana - prava na nošenje oružja - te prvog amandmana - slobode širenja informacija. Kako navodi Wired, Wilson je, zamagljujući granicu između oružja i digitalne datoteke, uspješno zamaglio granicu između Prvog i Drugog amandmana, potičući potencijalno dalekosežne posljedice.

“Ako je kod govor, onda je proturječnost ustava evidentna. Zar je važno što je taj kod oružje?”, komentirao je Wilson Wiredu još 2015., kada je pokrenuo tužbu.

Čini se da vladini pravni stručnjaci nisu pronašli protuargument. Krajem lipnja ponuđena mu je nagodba u sklopu koje se vlada obvezuje promijeniti pravila o kontroli izvoza oružja u slučaju oružja kalibra manjeg od 0.50 uz neke iznimke te prebaciti kontrolu ministarstvu trgovine koje ima ima labavija pravila.

Wilsonova, u međuvremenu osnovana neprofitna udruga Defence Distributed odlučila je da će ponovno pokrenuti portal DefCad.com te tamo objaviti nacrte, ne samo prvog pištolja koji je Wilson uspješno testirao 2013. godine nego i drugog oružja koje je proteklih godina kreirala i skupljala.

Portal je trebao započeti s radom jučer, no nakon javnih prosvjeda federalni sudac u Seattleu u utorak navečer naglo je izdao nalog za privremeno blokiranje portala na temelju tužbi koje su prethodno podnesene. Javni tužitelji nekoliko saveznih država podnijeli su zajedničku tužbu tražeći od predsjednika Donalda Trumpa da intervenira i zaustavi Wilsona, piše New York Times.

Opasnost

Saslušanje je zakazano za 10. kolovoza u Seattleu. Protivnici Wilsonova plana ističu da se oružje iz kućne radinosti izrađeno prema Wilsonovim nacrtima može printati (i prodavati) bez serijskih brojeva i vladina nadzora. Kriminalci i teroristi mogli bi tako vrlo lako izbjeći da ih se otkrije, što bi značilo i proliferaciju oružja ne samo u SAD-u nego i u svijetu.

Međutim, postoji još jedan element u cijeloj priči s Wilsonom i njegovim plastičnim, isprintanim pištoljima. Policija u australskoj saveznoj državi New South Wales 2013. je isprintala nekoliko primjeraka Wilsonova Liberatora koristeći 1700 dolara vrijedan printer. Isprobali su ga koristeći žicu kako bi iz daljine potegnuli obarač. Svi testirani pištolji su eksplodirali dok je metak napuštao spremnik. Nakon toga vlada je zabranila posjedovanje takvog oružja.

Nekoliko stručnjaka za Guardian je izjavilo da bi pištolj mogao biti veća opasnost za vlasnika nego za metu. Terry Wohlers, predsjednik Wohlers Associatesa, konzultantske tvrtke za oružje, istaknuo je kako bi mnogi znatiželjnici, ne samo osobe s lošim namjerama, mogle isprobati pištolj i ozlijediti se. Drugi podsjećaju da su za izradu potrebni skupi printeri, a treći kako je, barem u SAD-u, jednostavnije i sigurnije naprosto kupiti oružje u trgovini.

Međutim, Max Lobovsky, izvršni direktor kompanije Formlabs za 3-D tehnologiju iz Massachusettsa, za Guardian je izjavio da 3-D tehnologija napreduje i postaje sve pristupačnija. “Za deset ili 15 godina imat ćemo jeftine uređaje koji mogu proizvesti gotovo vatreno oružje. Naša vlada trebala bi regulirati to pitanje na vrijeme iako je trenutno u SAD-u smislenije kupiti oružje u trgovini”, smatra Lobovsky.

Nitko ne zna što će učiniti Trump

Serija sudskih tužbi povezanih s Wilsonom Bijelu je kuću u ponedjeljak uhvatila na prepad, piše New York Times. Predsjednik Donald Trump, čija se intervencija sada traži, a demokrati ističu da će ga smatrati osobno odgovornim za smrti prouzrokovane 3-D oružjem, u utorak ujutro je putem Twittera poručio da će preispitati odluku svoje administracije. “Već sam razgovarao s NRA-om (Nacionalnom udrugom za oružje), ovo baš nema smisla!” napisao je predsjednik Trump.

Jedan od njegovih glasnogovornika kasnije je istaknuo da je američki predsjednik “posvećen sigurnosti svih Amerikanaca”, no odbio je reći što je predsjednik spreman poduzeti po tom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:34