POLITIČKA SITUACIJA U BIH

Čović kaže da uspostava Vijeća ministara zapinje zbog aktiviranja MAP-a za NATO

Na fotografiji: Dragan Čović
 Damir Krajač / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izrazio je u utorak u Mostaru očekivanje kako će se novi saziv Vijeća ministara BiH uspostaviti tijekom svibnja, navodeći kako to zapinje zbog inzistiranja na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

„Ja vjerujem da ćemo u petom mjesecu imati novi saziv Vijeća ministara BiH. To je sastavim izvjesno“, rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH. Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, pojasnio je kako je na posljednjem sastanku sa čelnicima vodećih srpskih i bošnjačkih stranaka SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem dogovorio raspodjelu resora u Vijeću ministara, no da je ostalo prijeporno kako o dokumentu - izjavi o zajedničkom sudjelovanju u vlasti - definirati aktiviranje MAP-a.

Tomu se protivi srpska strana, dok na njoj inzistira bošnjačka.

„Ja mislim da smo mi završili posao na zadnjim razgovorima kada smo dogovarali resore. Jedini problem koji se tu javlja jeste aktiviranje MAP-a i kako to staviti u kontekst naše politike i planova u budućem vremenu“, dodao je.

Sjevernoatlantski savez odobrio je BiH aktiviranje MAP-a ukoliko preda dokument Godišnji nacionalni pregled (ANP) u kojemu se definiraju političke, sigurnosne, ekonomske i druge smjernice djelovanja. Taj dokument Vijeće ministara ne može usvojiti zbog protivljenja srpskih predstavnika.

Sedam mjeseci nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini nije uspostavljen novi saziv Vijeća ministara BiH, niti Vlada Federacije BiH. Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora inzistiraju da se prije uspostave Vlade Federacije BiH izmijeni Izborni zakon kako bi se izbjegla mogućnost da brojniji Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike u vlasti gdje je to određeno ustavom i zakonom.

Čović je naveo kako će izmjena Izbornog zakona BiH po presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić biti preduvjet uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH.

„To će biti osnova da pregovaramo s prijateljima i partnerima u Federaciji BiH kako bi uspostavili federalnu vlast“, dodao je Čović. Po njegovim riječima izmjenama Izbornog zakona treba se osigurati i mogućnost održavanja lokalnih izbora u Mostaru gdje su posljednji izbori održani 2008. godine. U međuvremenu je Ustavni sud po apelaciji tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto (HDZ BiH) donio presudu kojim su osporene odredbe Izbornog zakona koje se tiču organizacije izbora u ovome gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:04