IZVRŠNA VLAST

ČOVIĆ ODBACIO NAGAĐANJA DA ODUSTAJU OD IZMJENE IZBORNOG ZAKONA 'Nadam da ćemo naći partnere, HNS nije promijenio stajalište'

 
Na fotografiji: Dragan Čović
 Damir Krajač / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović odbacio je u ponedjeljak nagađanja da bi ovaj politički blok mogao pristati na ulazak u vlast u Federaciji BiH te odustati od zahtjeva za izmjenom izbornog zakona BiH kojim bi se onemogućilo da drugi biraju Hrvatima političke predstavnike kao što je to bio slučaj sa Željkom Komšićem kojega su u Predsjedništvo BiH izabrali Bošnjaci.

"Ja se nadam da ćemo naći partnere da možemo promijeniti izborni zakon i otvoriti sve pozitivne europske procese u Bosni i Hercegovini", rekao je Čović nakon konstituirajuće sjednice predsjedništva HNS-a BiH.

Upitan da pojasni je li izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH povezan s izmjenom izbornog zakona, Čović je pojasnio da HNS nije promijenio stajalište.

"Nema tu nikakvih ultimatuma. HNS BiH je svoje kazao - nikada više bošnjački narod neće svojim glasovima birati dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine", rekao je Čović.

Na zadnjim izborima je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić glasovima Bošnjaka. Zbog toga sve hrvatske stranke traže izmjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje u nacionalno koncipirane institucije poput Predsjedništva BiH i Doma naroda.

Iako je počesto optimističan u procjenama ishoda političkih procesa, oko dobivanja statusa kandidata s Europskom unijom, izrazio je sumnje da ga BiH može dobiti prije jeseni s obzirom da slijede izbori za Europski parlament te konstituiranje novih europskih institucija.

"Bojim se da nas u svim izvješćima neće biti upravo zbog kalendara. Prije desetog mjeseca i novog saziva unutar europskih institucija, mislim da nije realno dobiti kandidacijski status", rekao je Čović.

Po njegovim riječima vlasti BiH, ali i predstavnici institucija EU-a, su pogriješili što ova zemlja nije još prošle godine dobila status kandidata za članstvo. On se zauzeo i za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

Upitan kako komentira odluku maškara da u Čapljini spale lutku s likom Željka Komšića, Čović je rekao kako se radi o karnevalu te da se on osobno ne bavi "drugim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:14