USPOSTAVA NOVE VLADE

Čović rekao da će novi mandatar Vijeća ministara BiH biti poznat u sljedećih tjedan dana

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović
 REUTERS

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako očekuje da BiH u sljedećih tjedan dana dobije mandatara novog državnog Vijeća ministara dok će se na uspostavu nove vlade Federacije BiH pričekati dok se ne postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona kojim bi se izbjegla mogućnost preglasavanja Hrvata.

''Vjerujem de će BiH dobiti mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana. A da bi se to dogodilo morat će još jednom sjesti zajedno svi oni koji pretendiraju biti dio vlasti jer je to previše osjetljivo pitanje", rekao je Čović u Mostaru nakon stranačkoga predsjedništva.

Po svemu sudeći okosnicu u novog saziva Vijeća ministara BiH činit će vodeće hrvatska, srpska i bošnjačka stranka HDZ BiH, SNSD i SDA, s čijim je čelnicima je Čović razgovarao proteklih dana, dok su sudjelovanje u vlasti odbili predstavnici stranaka s bošnjačke političke ljevice.

Ranije je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika najavio kako će mandatar za novi sastav Vijeća ministara biti Zoran Tegeltija nakon čega su njegovo imenovanje uvjetovali dva člana BiH Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović tražeći da prije toga srpska strana podupre Nacionalni godišnji program (ANP) koji je ključan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

Čović je rekao kako će se izvršna vlast u entitetu Federaciji BiH ustrojiti onoga trenutka kada se postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH kako bi se ubuduće izbjegla mogućnost da brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate u državnom Predsjedništvu BiH te nacionalnom Domu naroda. Na zadnjim izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran je Željko Komšić glasovima Bošnjaka.

Čović je pojasnio kako se ne radi o uvjetovanju uspostave izvršne vlasti, nego ispunjavanju programskih načela koje su postavile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora kojega predvodi HDZ BiH i čiji je on predsjednik.

"Mi hoćemo program, i njega smo predstavili u ime HNS-a, a znači da nam treba izborno zakonodavstvo kako nikada više ne bi došli u situaciju da Bošnjaci biraju dva člana predsjedništva kao što sad imamo dva bošnjačka člana predsjedništva", rekao je Čović aludirajući na izbor Komšića.

Dodao je kako izmjenama izbornog zakona BiH treba donijeti i nova izborna pravila za Mostar kako bi se lokalni izbori u ovome gradu održali nakon 11 godina.

"Izmjena Izbornog zakona BiH je i preduvjet za stjecanje kandidacijskog statusa s Europskom unijom kojeg BiH želi ove godine", dodao je Čović. Čović je najavio kako će se u srijedu okončati procedura izbora čelništva u Domu naroda Federacije BiH, nakon čega će se pristupiti izboru izaslanika za državni Dom naroda BiH. Izrazio je očekivanje kako će stranke okupljene oko HNS-a BiH imati najmanje četiri, a nije isključeno i svih pet izaslanika u gornjem domu državnog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:42