MIHAIL GORBAČOV

ČOVJEK KOJI JE OKONČAO HLADNI RAT 'Dosegnuli smo opasnu točku i to mora prestati. Svijet ima tri glavna prioriteta, a sve ostalo je nevažno!'

Balistički projektil Topol M, Mihail Gorbačov, testiranje H-bombe na atolu Enewetak 1956.
 Reuters / Jeff Haynes / Worldwar series / Reuters

Posljednji vođa nekadašnjeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov u ponedjeljak je upozorio da se svijet nalazi na "opasnoj točki", s obzirom na rastuće tenzije između SAD-a i Rusije oko rata u Siriji, piše AFP.

Odnosi Moskve i Washingtona na silaznoj su putanji još od početka sukoba u Ukrajini i ruske aneksije Krima te su nakon godina normalizacije došli do razine koja se nije vidjela od Hladnog rata. U posljednjim tjednima ti su odnosi dodatno pogoršani nakon što su propali pregovori oko prestanka sukoba u Siriji i nakon što su Amerikanci optužili Ruse za ratne zločine u Alepu, ali i hakerske napade na institucije u SAD-u.

Kremlj je odgovorio povlačenjem iz niza nuklearnih dogovora, među ostalima i dogovora po kojem su SAD i Rusija trebali uništiti velike zalihe plutonija koji se može koristiti u proizvodnji nuklearnog oružja. U Siriji su pak Rusi dodatno ojačali svoju prisutnost u zemlji stacioniranjem naprednih raketnih sustava S-300 i S-400 u svojoj vojnoj bazi Tartus te nastavili sa silovitim bombardiranjem pobunjenika, koji u Alepu nastoje pružiti otpor ruskom savezniku, predsjedniku Sirije Bašaru al-Asadu.

Gorbačov, sada u 86. godini, u izjavi za rusku agenciju RIA Novosti izrazio je zabrinutost zbog sve napetijih donosa Rusije i SAD-a:

- Mislim da je svijet dosegnuo opasnu točku. Ne želim davati neke konkretne preporuke, ali želim reći da ovo mora prestati. Moramo obnoviti dijalog. To što smo prestali razgovarati je najgora pogreška - rekao je Gorbačov za čijeg je mandata na čelu SSSR-a počelo otopljavanje odnosa sa zapadnim silama, što je u konačnici dovelo do završetka Hladnog rata.

Deklarirani mirotvorac, Gorbačov je s Amerikancima potpisao nekoliko prijelomnih ugovora o nuklearnom razoružanju i tako značajno snizio tenzije koje su početkom 80-ih godina prijetile da će uvući svijet u globalni rat.

- Važno je vratiti se glavnim prioritetima. A to su nuklearno razoružanje, borba protiv terorizma i prevencija ekološke katastrofe. U usporedbi s tim izazovima, sve ostalo je nevažno - zaključio je Gorbačov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:32