POZNATI TAJNI AGENT

'ČOVJEK S DEVET PRSTIJU' DOTAKNUO DNO ŽIVOTA Izvlačio je taoce iz najopasnijih kutaka svijeta, a sada je završio s druge strane zakona

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 05.10.2017. u 14:30

FILE PHOTO NOV96 - German Werner Mauss (R) and his wife Michaela talk after being captured and shown to press in Medellin as they tried to bundle a German kidnap victim aboard a plane out of the country. Mauss and his wife were freed late Friday night July 25 from the Colombian prison where they had been awaiting trial on kidnap-related charges and whisked away to an undisclosed location. - PBEAHUMNSBY
Reuters

 

Bivši njemački tajni agent Werner Mauss, "njemački James Bond", kako ga zovu tamošnji mediji, osuđen je u četvrtak u Bochumu na dvije godine zatvora uvjetno zbog utaje poreza.

Suci Zemaljskog suda u Bochumu, koji je specijaliziran za delikte vezane uz utaju poreza, utvrdili su da je Mauss pod lažnim imenima u inozemstvu sakrivao svoj imutak i tako utajio porez u iznosu od 13,2 milijuna eura.

Obrana Wernera Maussa traži reviziju tvrdeći da je njihov klijent osuđen na temelju dokaza koji nisu bili pruženi na uvid sudionicima u procesu.

Vlasti su do spoznaja o Maussovoj utaji poreza došli preko CD-ova s tajnim podacima klijenata švicarskih banaka što ih je savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija kupila od nepoznatih osoba.

Werner Mauss je privatni detektiv koji je, prema vlastitim tvrdnjama, godinama radio za njemačku saveznu vladu, između ostalog i u slučajevima kada je u inozemstvu trebalo osloboditi njemačke državljane.

Danas 77-godišnji Mauss posebno se istaknuo svojim djelovanjem u Kolumbiji 90-ih godina, kada je u zemlji koje je u to vrijeme bila prožeta nemirima i nasiljem, radio na oslobađanju otetih radnika njemačkih tvrtki. Pregovarao je i s Hezbolahom oko otmica u Libanonu.

Mauss je 1976. pridonio otkrivanju pljačkaša blaga koelnske katedrale koje je završilo u Beogradu, te uhićenju RAF-ovog terorista Ralfa Pohlea u Ateni iste godine.

U špijunskim krugovima poznat je kao "čovjek s devet prstiju" jer mu je nedostajao jedan na lijevoj ruci.

ELIPSO

Izdvajamo