POD PRITISKOM

Crkva: Ako hoćete gay brakove, zatvaramo vrata beskućnicima

Washingtonska nadbiskupija bori se protiv daljnje afirmacije homoseksualnih brakova u glavnom gradu SAD-a
 AP

WASHINGTON - Katolička nadbiskupija Washingtona najavila je da će morati prekinuti sve ugovore o karitativnim aktivnostima koje je potpisala s gradom ako administracija distrikta ustraje u donošenju zakona o istospolnim brakovima, što znači da bi deseci tisuća washingtonskih beskućnika o kojima se trenutačno brine Katolička crkva mogli ostati bez skrbi.

Pitanje bračnih povlastica

Sljedeći mjesec vijeće distrikta treba usvojiti zakon protiv diskriminacije homoseksualnih osoba, a u Katoličkoj crkvi se pribojavaju da bi ih odredbe toga zakona mogle dovesti u za njih neprihvatljive situacije, primjerice da svojim zaposlenicima koji su u istospolnim brakovima osiguraju iste povlastice kao i onima iz heteroseksualnih brakova. Zato, kažu, nemaju drugog izbora nego da razmotre prekid ugovora s gradom.

- Ono što nam grad govori jeste - ako želite raditi s nama, morate razmišljati i djelovati sekularno. Za nas, to je problem - izjavila je Susan Gibbs, glasnogovornica nadbiskupije.

Zdravstvena skrb

Katolička crkva jedna je od više desetaka neprofitnih organizacija koje u suradnji s gradom pomažu socijalno ugroženom stanovništvu, pa tako u ovom trenutku karitativne službe washingtonske nadbiskupije osiguravaju zdravstvenu i materijalnu skrb za oko 68 tisuća ljudi.

Unatoč tome, gradski dužnosnici koji snažno lobiraju za sporni zakon tvrde da crkva ne dominira ni u jednoj od socijalnih službi, te da njezin mogući prekid suradnje s gradom neće imati većih posljedica.

Reakcija Crkve uslijedila je nakon što je Vijeće odbilo predloženi amandman na zakon koji bi omogućio pojedincima da zbog vjerskih uvjerenja uskrate svoje usluge na istospolnim vjenčanjima. Nadbiskupija je ovu odluku vijeća nazvala uskraćivanjem vjerskih sloboda, a iz uprave glavnog američkog grada poručuju kako svojom reakcijom Crkva “nedopustivo ucjenjuje” grad.

Istodobno, američki mediji su objavili da je bivši nadbiskup Washingtona, kardinal Theodore E. McCarrick prošli tjedan nazvao predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa, demokratkinju Nancy Pelosi kako bi osigurao da zdravstvena reforma čije je usvajanje u tijeku ne omogući ženama besplatan pristup pobačaju.

Kennedyjev sprovod

Vrhunac je to lobiranja koje su američki biskupi odradili u proteklih par tjedana, pa je tako i bostonski kardinal Sean P. O’Malley iskoristio prigodu na nedavnom pokopu Edwarda M. Kennedyja, člana glasovite političke dinastije deklarativnih katolika, kako bi osobno razgovarao s predsjednikom Barackom Obamom o tom pitanju koje je za Crkvu od izuzetnog značaja.

Silovanje, incest, zdravlje

Pelosi, također katolkinja koja se, međutim, zauzima za pravo na pobačaj, udovoljila je zahtjevima Crkve i osigurala da novo temeljno zdravstveno osiguranje ne pokriva pobačaj, osim u slučaju silovanja, incesta ili ugroženosti života majke.

Analitičari procjenjuju da će ovakav zakonski prijedlog, koji je prošao u Zastupničkom domu, izazvati negodovanje i sukobe u Senatu među demokratima koji su za i protiv prava na pobačaj. Pro-life senatori (oni koji se protive pobačaju) već su rekli da neće glasovati za zdravstvenu reformu ako ona na zadrži restrikcije na pobačaj izglasane u Zastupničkom domu, a pro-choice senatori (oni koji se zalažu za pravo žene na izbor kad je riječ o pobačaju) najavili su da nikada neće podržati takve zabrane, što će Obami koji se bori za konsenzus oko zdravstvene reforme zadati nove glavobolje.

Pobačaj, tako i dalje ostaje jedno od najvrućih pitanja američke unutarnje politike.

Tablice s križevima su protuustavne

Američki federalni sudac zapovijedio je američkoj saveznoj državi Južna Karolina da prestane tiskati automobilske tablice na kojima uz križ piše “Vjerujem”, s obrazloženjem da one ugrožavaju Ustavom zajamčeno odvajanje crkve i države.

Sudac Cameron Currie presudio je da savezni zakon te države, koji je jednoglasno donesen prošle godine, nije u skladu s Ustavom jer favorizira jednu vjeru - kršćansku, na štetu drugih. Kršćanski aktivisti proglasili su odluku napadom na njihova prava. Gorljivi vjernici već su bili napravili i primjere automobilskih pločica koje bi svakome odmah davale do znanja koje je vjere osoba koja je vlasnik vozila. No, u Južnoj Karolini ih se neće smjeti koristiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:14