OTVORENE ISTRAGE

CRKVA RASKRINKALA SVEĆENIKE KOJI SU DESETLJEĆIMA ZLOSTAVLJALI DJECU Biskupije u Teksasu objavile imena 300 optuženih pripadnika klera

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.02.2019. u 08:55

Split, 281018.
konkatedralna crkva sv. Petra.
Splitsko makarski nadbiskup Marin Barisic zaredio je za djakone trinaestoricu bogoslova: don Peru Badrova, don Domagoja Durdova, don Juru Lovrincevica, don Andreja Marica, don Dina Prkuta, don Vladimira Smolju, don Josipa Ulica, don Ivana Zovku, fra Ivana Grubisica, fra Darija Sinkovica, fra Marka Djereka, fra Kristiana Radasa i Nikolu Grizelja.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Ilustracija

Čelnici Katoličke Crkve u Teksasu identificirali su oko 300 svećenika i ostalih optuženih za seksualno zlostavljanje djece.

To je jedna od najvećih skupina koje je Crkva otkrila dok se suočava s državnim i saveznim istragama o svojem postupanju u desetljećima optužbi za seksualna nedjela svećenika.

Imena je na internetu objavilo 15 biskupija, nakon što je velika porota u Pensilvaniji u kolovozu objavila izvješće u kojemu se detaljno iznosi sedam desetljeća zlostavljanja tisuća djece koje je počinilo više od 300 svećenika.

"Teksaški biskupi odlučili su objaviti imena tih svećenika jer je to ispravno i pravedno te ponuditi iscjeljenje i nadu žrtavama", rekao je kardinal Daniel DiNardo u biskupiji Galveston-Houston i predsjednik američke Konferencije katoličkih biskupa.

U mjesecima nakon pensilvanijskog izvješća, deseci drugih biskupija u SAD-u objavili su imena stotina svećenika i ostalih optuženih za zlostavljanje. Neke države otvorile su vlastite istrage.

Teksaška biskupija pod povećalom je javnosti od studenoga kad su vlasti pretražile urede nadbiskupije Galveston-Houston u potrazi za dokumentima koji se odnose na svećenika osuđenoga u rujnu za seksualna nedjela.

Oko 30 posto stanovnika Teksasa, ili 8,5 milijuna ljudi, izjašnjava se katolicima, što je jedna od najviših stopa u nekoj saveznoj državi, prema USCCB-u.

Neke od tih biskupija objavile su popis svećenika optuženih za zlostavljanje koji seže čak do 1940-ih.

Druge biskupije, poput Lareda obuhvatile su samo nedjela počinjena od 2000. i nisu objavile imena optuženih.

Zasad se ne zna hoće li objavljivanje imena rezultirati sudskim tužbama.

Većina identificiranih svećenika u Teksasu je umrla, kao i u većini biskupija u zemlji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo